Welke voordelen biedt scheiden van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed is één van de minder bekende vormen om uit elkaar te gaan. Van deze variant op de gebruikelijke scheiding wordt de laatste jaren steeds minder gebruik gemaakt. Toch kan een scheiding van tafel en bed in bepaalde situaties wel voordelen bieden.

Hoe werkt een scheiding van tafel en bed?

Hoe werkt een scheiding van tafel en bed? De procedure lijkt veel op een ‘gewone’ scheiding en deze scheiding moet ook door een rechter worden uitgesproken. Een advocaat dient namens de partners een verzoekschrift tot de scheiding van tafel en bed in bij de rechtbank. Na de uitspraak van de rechter moet deze scheiding binnen zes maanden ingeschreven worden in het huwelijksgoederenregister van de griffie van de rechtbank. Wanneer u in gemeenschap van goederen getrouwd was, wordt de gemeenschap van goederen ontbonden nadat het verzoekschrift tot de scheiding van tafel en bed is ingediend. De gezamenlijke bezittingen en schulden moeten dan dus worden verdeeld. Het huwelijk blijft na de scheiding van tafel in bed in stand, maar u leeft niet langer samen en uw vermogen, bezittingen en schulden zijn niet langer gemeenschappelijk.

Voor de wet blijft u getrouwd

Het grootste verschil tussen een ‘gewone scheiding’ en een scheiding van tafel en bed is dat u voor de wet getrouwd blijft. Dat kan een uitkomst zijn. In sommige religies en culturen is het namelijk een taboe om als gehuwd stel uit elkaar te gaan. Dit geldt onder meer voor sommige stromingen in het christendom, de islam en het hindoeïsme. Bij een scheiding van tafel en bed leeft u niet langer samen, maar blijft uw huwelijk voor de wet wel in stand.

Nog niet zeker of u wilt scheiden?

Deze vorm van scheiden kan ook van pas komen als u er nog niet zeker van bent of u definitief uit elkaar wilt gaan. Verzoenen na een scheiding van tafel en bed is namelijk minder omslachtig dan na een echtscheiding. Een scheiding van tafel en bed kan ongedaan worden gemaakt door een verzoek aan de rechtbank.
Een scheiding van tafel en bed kan ook uitkomst bieden wanneer u (nog) niet kunt scheiden vanwege uw financiële situatie. Daarnaast kan door deze vorm van scheiden voorkomen worden dat u financieel verantwoordelijk blijft voor de schulden van uw partner, want de gemeenschap van goederen bestaat niet meer, terwijl u wel getrouwd blijft.              

Ook bestaan er verschillende fiscale voordelen wanneer u gaat scheiden van tafel en bed, waaronder de alleenstaande ouderkorting die in sommige gevallen kan worden toegekend. Vraag gerust advies over de scheiding van tafel en bed en over uw specifieke situatie bij een vFAS-advocaat en scheidingsmediator.

 

 

 

 

 

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Verdieping op dit onderwerp