Wat is een flitsscheiding?

Een flitsscheiding was tussen 2001 en 2009 een snelle en eenvoudige manier om via de notaris het huwelijk te ontbinden. Voor 2009 was het mogelijk om het huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap en dat vervolgens te laten ontbinden. Een scheiding dus, waar geen rechter of advocaat aan te pas kwam.

Van 1 april 2001 tot 1 maart 2009 was het mogelijk om bij de notaris een huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap. Vervolgens werd dit partnerschap ontbonden, dat was mogelijk zonder tussenkomst van de rechter. In de periode dat de flitsscheiding wettelijk mogelijk was, hebben dertigduizend flitsscheidingen plaatsgevonden. Daarmee was de flitsscheiding jarenlang een serieus alternatief voor een eenvoudige scheiding.

Flitsscheiding is afgeschaft

In 2009 is deze vorm van scheiden afgeschaft omdat de positie van het kind bij dergelijke scheidingen te weinig aandacht kreeg. Weliswaar moesten partners het eens zijn over de verdeling van goederen en over de omgangsvorm met de kinderen voordat de flitsscheiding in gang werd gezet, er bestond geen controle op de afspraken. Dat is tegenwoordig wel het geval met het ouderschapsplan. Ex-partners die met een flitsscheiding uit elkaar zijn gegaan, kunnen tegen meerdere problemen aanlopen. 

Met lege handen na de flitsscheiding 

Ex-partners die door middel van een flitsscheiding gescheiden zijn, kunnen nu tegen grote problemen aanlopen. Zo gelden de wettelijke bepalingen over partneralimentatie niet zonder meer voor mensen die met een flitsscheiding zijn gescheiden. Wanneer over de duur van de alimentatie geen uitdrukkelijke afspraken gemaakt zijn tijdens de flitsscheiding, geldt eigenlijk een levenslange alimentatieplicht. Vaak was dit helemaal niet de bedoeling van partners, maar is dit niet juridisch geregeld.
Ook is er bij de flitsscheidingen uit het verleden geen rechtbank die gemaakte afspraken heeft bekrachtigd. Vaak is er niets afgesproken over bijvoorbeeld de omgangsregeling met de kinderen. Ouders kunnen daardoor nu niet terugvallen op gemaakte afspraken. Ze staan als het ware met lege handen na de flitsscheiding.

Problemen in het buitenland 

Een ander nadeel is dat een flitsscheiding in het buitenland niet wordt geaccepteerd als een rechtsgeldige huwelijksontbinding. Dit betekent dat een ex-partner na een flitsscheiding niet in het buitenland opnieuw kan trouwen omdat hij in het buitenland als nog altijd gehuwd wordt gezien Dit kan gevolgen hebben als de ex-partner in het buitenland komt te overlijden, of als men een (vakantie)huis in het buitenland wil kopen of verkopen. Aangezien deze vorm van huwelijksontbinding in het buitenland niet wordt erkend, zal de ex-partner bij dit soort situaties moeten worden betrokken. 

Mensen die in de periode dat het mogelijk was met een flitsscheiding zijn gescheiden, kunnen het beste advies inwinnen bij een gespecialiseerde advocaat / scheidingsmediator om na te gaan of er alsnog zaken geregeld moeten worden of nieuwe afspraken moeten worden gemaakt om de scheiding (alsnog) te formaliseren en af te ronden.

 

Advocaten en mediators in de buurt

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige