Wat gebeurt er met de hond na de scheiding?

Bij een scheiding moet u niet alleen de meubels en de kampeerspullen verdelen, maar u moet ook afspraken maken over de hond, de kat of over de andere huisdieren. Wie gaat er voor het beest zorgen? En wie gaat de kosten voor het voer en de dierenarts betalen?

In theorie behoort de hond tot de boedel. Bij de boedelverdeling moeten hier dus afspraken over worden gemaakt. Emotioneel gezien is de trouwe viervoeter natuurlijk veel meer waard dan het tv-meubel, maar juridisch gezien zijn ze gelijk. Een huisdier is geen ding of zaak, maar bij een scheiding worden ze wel zo behandeld. 

Partners mogen zelf beslissen wie het huisdier houdt en of er een eventuele omgangsregeling wordt getroffen. Als u het niet met elkaar eens wordt of niet duidelijk is wie de eigenaar is, zal de rechter hierover een uitspraak kunnen doen. De rechter oordeelt meestal dat degene die als eigenaar in het stamboek staat óf de hond heeft betaald, de juridische eigenaar is. Zorg al bij de aanschaf van een huisdier dat goed is vastgelegd wie de juridische eigenaar is. Daarmee wordt veel gedoe voorkomen, als er bij een scheiding geen onderlinge overeenstemming kan worden bereikt.

Gemeenschap van goederen: hond is van allebei

Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is de hond van u beiden. Als beide partners het huisdier willen houden, is het aan de rechter om een afweging te maken. Wie kan het beste zorgen voor de hond en wie heeft er in het verleden het meest voor gezorgd? Ook kijkt de rechter naar het belang van het dier. Als één van de partners te weinig thuis is of een te kleine woning heeft, is de keuze vaak snel gemaakt. Stel, u krijgt de hond onder uw hoede, dan moet u de helft van de waarde van de hond aan uw ex-partner betalen.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige