Wat doe ik als mijn partner niet wil scheiden?

Gesprekken over een scheiding verlopen soms moeilijk. Misschien wil één van de partners niet uit elkaar en verzet zich tegen de plannen van de ander. Wat gebeurt er dan?

Gesprekken over een scheiding verlopen soms moeilijk. Misschien wil één van de partners niet uit elkaar en verzet zich tegen de plannen van de ander. Wat gebeurt er dan?

Soms komt de boodschap over een scheiding niet goed over. De ander heeft dan allerlei redenen om zich ertegen te verzetten. Iemand maakt zich bijvoorbeeld zorgen over het effect van de scheiding op de kinderen of de financiële situatie. Maak dan geen ruzie, maar luister naar de ander. Meteen compromissen sluiten of onderhandelen is niet altijd handig. Ook al is het moeilijk: begrip tonen is de eerste sleutel.

Scheiden lijkt op een rouwproces
Het scheidingsproces is vergelijkbaar met een rouwproces en bestaat uit verschillende fases. Wanneer één van de partners in een andere fase zit, ligt het voor de hand dat een stel elkaar niet begrijpt. Inzicht in deze fases kan dus handig zijn. Zit iemand bijvoorbeeld in de protestfase en weet de ander dit, dan kan hij of zij meer begrip opbrengen, objectiever blijven en blijft een veroordeling misschien uit.

  • Ontkenning (verdedigingsmechanisme): In deze fase proberen mensen de feiten te ontkennen.
  • Protest (boosheid): Mensen geven zichzelf of anderen de schuld van de scheiding.
  • Onderhandelen (vechten): Mensen proberen een compromis te sluiten: ‘Kunnen we vrienden blijven?’
  • Verdriet: Deze fase is het begin van aanvaarding, maar mensen voelen nog wel verdriet, spijt of angst.
  • Aanvaarding: In de laatste fase zijn mensen minder emotioneel en krijgen ze weer hoop op een nieuw leven.

Mediators begeleiden de gesprekken
Lukt het echt niet om samen te praten? Schakel dan een advocaat/mediator in. Een advocaat/mediator heeft niet alleen juridische kennis, maar is ook objectief en gespecialiseerd in het begeleiden van zulke persoonlijke gesprekken. Ga tot het uiterste en doe wat mogelijk is om het contact niet te verbreken. Zo voorkomt u een conflict en de nare gevolgen daarvan.

Scheiden op tegenspraak: als mediation niet lukt
Biedt scheidingsmediation geen oplossing, dan blijven er weinig opties over. Neem een eigen familierechtadvocaat in de arm, die zal proberen om -waar mogelijk- een regeling te treffen. Lukt dat niet (volledig), dan kunt u scheiden op tegenspraak. De advocaat dient in dat geval voor slechts één van de partners een verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Een deurwaarder overhandigt het verzoek aan de andere partner. Die krijgt vervolgens de kans om een verweerschrift in te dienen. Daarin geeft de partner aan waarom hij of zij het niet eens is met het verzoek. De rechter doet uiteindelijk uitspraak, maar dit betekent niet dat een scheiding daarmee meteen definitief wordt. Dat heeft te maken met de termijn van drie maanden die geldt om in hoger beroep te gaan. Tijdens die termijn kan één van de partners nog bezwaar maken.

Scheiden op tegenspraak is soms een lang en slepend proces. Beide partners hebben een eigen advocaat nodig en moeten, soms meerdere keren, naar de rechtbank. Dat kost ook veel geld. Het is daarom verstandig om dit zoveel mogelijk te voorkomen en te proberen (met behulp van een advocaat/mediator) vooraf afspraken met elkaar te maken.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige