Wat betekent een scheiding van tafel en bed?

Wat betekent een scheiding van tafel en bed?
Wilt u uw huwelijk (nog) niet beëindigen, maar kunt of wilt u niet langer samenwonen? Dan kunt u een zogenoemde scheiding van tafel en bed aanvragen. Echtgenoten leven dan apart, maar blijven officieel nog getrouwd. De rechten en plichten die het huwelijk met zich meebrengt, blijven bestaan. Een scheiding van tafel en bed moet worden aangevraagd via de rechtbank.

Proefscheiding: iets anders dan scheiding van tafel en bed

Veel mensen weten niet dat ze voor een scheiding van tafel en bed ook naar de rechter moeten. Een zogenaamde proefscheiding, waarbij één van de partners tijdelijk elders woont, is niet hetzelfde als een scheiding van tafel en bed. Een proefscheiding kun je samen afspreken, een scheiding van tafel en bed moet door de rechter worden bekrachtigd.

De scheidingsprocedure (van tafel en bed) lijkt veel op een gewone scheiding. Een advocaat dient namens de partners een verzoekschrift tot de scheiding van tafel en bed in bij de rechtbank. Na de uitspraak van de rechter moet deze scheiding binnen zes maanden ingeschreven worden in het huwelijksgoederenregister. Vanaf dat moment is de scheiding van tafel en bed officieel.
Wanneer u in gemeenschap van goederen getrouwd was, wordt deze gemeenschap van goederen na een scheiding van tafel en bed, omgezet naar een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden.

Boedelverdeling

Omdat een scheiding van tafel en bed betekent, dat de gemeenschap van goederen wordt ontbonden, hoort bij deze bijzondere vorm van scheiden ook een boedelverdeling, net als bij een normale scheiding. Ook financieel scheiden de wegen van beide partners zich dus bij een scheiding van tafel en bed. Er moeten afspraken gemaakt worden over het te verdelen pensioen, de beëindiging van het fiscaal partnerschap en eventueel de betaling van alimentatie. Wanneer er kinderen in het spel zijn, moeten ouders de afspraken over de kinderen vastleggen in een ouderschapsplan.

Waarom scheiden van tafel en bed?

Een scheiding van tafel en bed komt niet meer vaak voor in Nederland. In ons land is het sinds het jaar 2000 namelijk niet meer verplicht om samen te wonen tijdens het huwelijk. Daardoor is er vaak geen noodzaak meer tot een scheiding van tafel en bed en kunnen mensen andere oplossingen verzinnen (bijvoorbeeld een proefscheiding). Voor een scheiding van tafel en bed kiezen mensen tegenwoordig bijvoorbeeld nog wel uit religieuze overwegingen. Het kan ook zo zijn dat de financiële situatie van een echtpaar het niet toelaat om te scheiden. In zo’n geval kan een scheiding van tafel en bed (tijdelijk) uitkomst bieden. Vraag hierover gerust advies bij een vFAS advocaat en scheidingsmediator.

Hoewel een scheiding van tafel en bed en een normale echtscheiding voor wat betreft de procedure op elkaar lijken, is er één groot verschil: bij een scheiding van tafel en bed blijven ex-partners officieel getrouwd. U leeft apart van uw (ex-)man of (ex-)vrouw, maar kunt niet met een andere partner trouwen of een partnerschap aangaan. Dit kan alleen wanneer u een ‘gewone’ echtscheiding aanvraagt bij de rechtbank.

Alsnog gewoon scheiden: kan dat?

Het komt voor dat mensen na een scheiding van tafel en bed op den duur alsnog hun huwelijk willen laten ontbinden. Bijvoorbeeld als ze willen hertrouwen met een andere partner. In dat geval moet er een nieuw verzoek ingediend worden bij de rechtbank. Wil slechts één van de partners het huwelijk laten ontbinden, dan geldt er een wachttijd: in dat geval moeten twee mensen ten minste drie jaar gescheiden zijn van tafel en bed. Bij een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding geldt geen wachttermijn, dit kan op elk moment.

Verzoening

Soms gebeurt het ook dat mensen hun scheiding van tafel en bed willen terugdraaien. Ze verzoenen zich in de periode dat ze uit elkaar zijn en willen weer samen gaan wonen en leven. Voor deze situatie geldt geen wachttermijn: dit kan door de rechtbank te laten weten dat je weer gewoon getrouwd wenst te zijn. Je hoeft niet helemaal opnieuw te trouwen. Een klein voordeel dus, want verzoenen is na een scheiding van tafel en bed iets minder omslachtig dan het verzoenen na een gewone scheiding.
Overigens kunnen getrouwde stellen scheiden van tafel en bed, maar bestaat deze scheidingsvariant niet voor geregistreerde partners.

Advocaten en mediators in de buurt

Advies nodig over scheiden met kinderen?

Zoek een advocaat of mediator in de buurt en ga een vrijblijvend gesprek aan.

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige