Wanneer is een relatie echt voorbij?

Voor één van beide partners komt het soms als een donderslag bij heldere hemel. De mededeling: ‘Ik wil bij je weg’. Soms zijn er al wel bange vermoedens, maar verkeert een van beiden in de hoop en verwachting dat het nog goed komt met de relatie. In de eerste fase van de scheidingsmediation wordt stilgestaan bij de geschiedenis van de relatie. Hoe hebben de partners elkaar leren kennen, hoe was de relatie en waar ging het mis.

De partner die wil scheiden heeft vaak al een grote voorsprong op de ander. Zeker in emotioneel opzicht. Om het scheidingsproces goed te laten verlopen, is het van groot belang dat de scheidingsmediator in het eerste gesprek uw relatie samen met u bespreekt. Door sámen te onderzoeken en te benoemen wat er aan schort, zal de ‘scheidingsmelding’ beter worden aanvaard. Het ontvlechtingsproces daarna verloopt dan vaak met meer begrip en meestal met minder schade voor alle betrokkenen.

Bouwstenen van een relatie geven inzicht

Om na te gaan in welke fase van het uit elkaar gaan beide partners zitten en of de relatie ook echt voorbij is, stelt de echtscheidingsmediator meestal een aantal vragen. Deze vragen zijn gebaseerd op de vijf bouwstenen van een partnerrelatie, ontwikkeld door relatietherapeut Alfons Vansteenwegen in zijn boek ‘Liefde is een werkwoord’:

  • Kun je en mag je jezelf zijn bij de ander?
  • Mag je je gevoelens uiten?
  • Is er empathie? Kun je gevoelens over en weer delen?
  • Hoe wordt de seksuele relatie beleefd en is er daarnaast sprake van intimiteit?
  • Heb je en neem je voldoende tijd voor elkaar?

De antwoorden op deze vragen geven de scheidingsmediator vaak een goed inzicht in de relatie van twee mensen en de patronen waarin ze vaak samen terecht zijn gekomen. Maar nog belangrijker: het wordt tijdens deze gesprekken voor de partners ook vaak duidelijk hoe ze beiden in hun relatie staan. En of de kwaliteit nog voldoende is. De conclusie kan zijn dat meerdere bouwstenen ontbreken of zijn beschadigd en dat kans op herstel minimaal is. Zo ontstaat een opening om samen verder te kijken hoe de relatie te beëindigen. 

Na acceptatie komt er pas ruimte voor het maken van afspraken

Een scheiding is als een rouwproces, waarbij partners achtereenvolgens verschillende fasen doorlopen: ontkenning, boosheid, vechten/onderhandelen, depressie en aanvaarding. Na verloop van tijd ziet de partner in dat de relatie echt over is en accepteert het verdriet. De partner krijgt weer zicht op de toekomst, er ontstaat weer zin in het leven en ruimte voor nieuwe plannen. Een deskundige scheidingsmediator is vertrouwd met deze fasen van rouwverwerking en kan herkennen waar een partner zich in het rouwproces bevindt. 

Pas als beide partners het rouwproces goed hebben doorlopen en hebben geaccepteerd dat de relatie niet meer te redden is, komt er ruimte om verdere afspraken te maken. Ook dan is het belangrijk dat dit onder professionele en zorgvuldige begeleiding gebeurt. Scheidingsmediators zijn getraind in het begeleiden van het onderhandelingsproces, met oog voor beide partijen en de kinderen.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.