Waarom gaan veel stellen juist na de zomervakantie scheiden?

In augustus en september neemt het aantal scheidingsaanvragen aanzienlijk toe, vergeleken met de overige maanden in het jaar: twintig tot dertig procent meer. De zomervakantie is vaak het laatste duwtje.

Als partners besluiten uit elkaar te gaan is er meestal al langer iets aan de hand. Bij één van de twee of bij beiden. Zoals verregaande irritaties, gevoelens van onvrede en het gevoel uit elkaar te groeien. Deze ontstaan niet van de één op de andere dag, maar geleidelijk aan.

In de dagelijkse routine, met werk, schoolgaande kinderen en sociale afleiding, worden deze gevoelens gemakkelijker geparkeerd. Relatiekwesties worden ontweken, in de waan van de dag. Maar in de zomervakantie kunnen partners elkaar niet meer ontlopen. Ze zitten 24/7 op elkaars lip. Buiten de vertrouwde omgeving kan er ook nog eens van alles tegenvallen. De vakantielocatie is niet wat het leek, het regent, of er zijn andere teleurstellingen. Dan barst vaak de bom. Het is net dat laatste duwtje om de knoop door te hakken: we gaan uit elkaar.

In de periode vlak na de zomervakantie neemt het aantal scheidingsaanvragen dan ook drastisch toe. In augustus en september is dit twintig tot dertig procent meer dan in de overige maanden. Dit blijkt onder meer uit onderzoek van TNO NIPO, in opdracht van vFAS echtscheidingsadvocaten- en mediators.

Op vakantie voor de kinderen

Zijn er ook kinderen bij betrokken, dan zien partners de zomervakantie soms als een periode om de relatie nog te redden. Maar de verwachtingen blijken toch te hooggespannen en het gewenste resultaat blijft helaas uit. Soms zijn er voorafgaand aan de vakantie al sterke twijfels uitgesproken tussen de partners, maar lijkt het een goed idee om in elk geval nog één keer als gezin op stap te gaan. Partners tillen de daadwerkelijke scheiding over de vakantie heen, en gebruiken deze weken om hun kinderen er op voor te bereiden. En soms is er een praktische reden: de vakantie is al geboekt en kan niet meer worden geannuleerd.

Zijn de spanningen al flink opgelopen vóór de zomervakantie, overweeg dan om de vakantie ieder apart door te brengen met de kinderen. Zo’n time-out geeft alle partijen, ook de kinderen, meer rust. De beslissing om wel/niet uit elkaar te gaan, kan daarna dan wellicht meer weloverwogen worden genomen.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige