Hoe voorkom ik conflicten na een scheiding?

Een scheiding is een moeilijk en verdrietig proces. Er verandert veel voor zowel de ouders als de kinderen. De zorg voor de kinderen moet ook na de scheiding goed geregeld zijn.

De ouders verdelen de zorg- en opvoedingstaken voorafgaand aan de scheiding in het ouderschapsplan. In de ideale situatie maakt u samen vooraf een duidelijk ouderschapsplan met een zorgregeling waarin beide ouders en ook de kinderen zich kunnen vinden. De mening van de kinderen kan daarbij, uiteraard afhankelijk van hun leeftijd, ook een rol spelen. Kinderen vinden het prettig om zich gehoord te voelen bij een echtscheiding, zodat niet alles zich boven hun hoofd afspeelt. Bij jonge kinderen is dat uiteraard anders.

Het is prettig als u naast de afspraken over de kinderen ook samen al tot duidelijke en heldere afspraken kan komen over de financiële kant van de zaak. Omdat het lastig is om rekening te houden met alle financiële omstandigheden, zoals belasting et cetera, is het verstandig om een advocaat/ mediator mee te laten kijken naar jullie afspraken, zodat hij of zij kan checken of alles hierin is meegenomen. 
Soms blijkt namelijk een situatie die op papier perfect geregeld leek, is in praktijk soms wat weerbarstiger.

Het is belangrijk dat iedereen de afspraken nakomt

Na de scheiding staan in het geval van kinderen de gemaakte afspraken rondom de zorgregeling centraal. Het is belangrijk dat iedereen deze afspraken nakomt. Kinderen hebben behoefte aan rust en duidelijkheid. Nakomen van afspraken kan hen daarin helpen.
Maar misschien hebben de kinderen geen zin om naar de andere ouder te gaan, of vindt u het zelf lastig zich aan de afspraken te houden, bijvoorbeeld omdat uw partner de financiële afspraken niet nakomt of er een nieuwe partner in beeld is. Als niet iedereen zijn best doet om de afspraken na te leven, kan er onduidelijkheid ontstaan voor de kinderen en dat leidt vaak tot extra onrust.
Onthoud dat het voor jullie allemaal tijd kost om te wennen aan de nieuwe situatie, zelfs als u het er niet (meer) helemaal mee eens bent. Wat in eerste instantie een moeizame situatie lijkt, kan na enige gewenning leefbaar worden. Probeer daarom problemen tussen jullie als ex-partners niet in jullie rol als ouders van jullie kinderen door te laten sijpelen. Hou de kinderen zoveel als mogelijk buiten jullie onderlinge problemen.
Als er onduidelijkheid bestaat over de gemaakte afspraken, bespreek dit dan met uw ex-partner of uw advocaat/mediator.

In gesprek na de scheiding

Of u gedurende uw scheiding nu wel of niet begeleid bent door een advocaat/mediator, ook ná uw scheiding kunnen advocaten helpen bij conflicten rondom de ouderschapsregeling en andere gemaakte afspraken. Bemiddeling of begeleiding kan een uitkomst zijn en snel duidelijkheid scheppen voor alle betrokkenen.

 

 

 

 

 

Vijf stappen in de verwerking van een scheiding

Een scheiding verwerken, is een rouwproces. Grofweg zijn er vijf fases waar u doorheen gaat. En vergeet niet: u en uw partner doorlopen de fases nooit tegelijk.
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Stap 3
  • Stap 4
  • Stap 5

Ontkenning en ongeloof

Vooral als u nietdegene bent die wil scheiden, gaat de aankondiging van de scheiding gepaard met ongeloof. U neemt zichzelf als het ware in bescherming door de waarheid te ontkennen. In stapjes laat u de waarheid binnen, u doseert het eigenlijk.

Volgende stap

Woede en gevoelens van wraak

In deze fase is er veel boosheid. U protesteert tegen deze verdrietige ervaring. U krijgt misschien wraakgevoelens en voelt zich slachtoffer van de situatie. Het is een normaal proces om de schuld buiten uzelf te zoeken. Het is een manier om het gevoel van verdriet uit te sluiten.

Vorige stap Volgende stap

Verdriet en vechten

Het verdriet komt langzaam binnen, tegelijkertijd met het besef dat boosheid niet helpt. Uit hoop om de relatie toch te herstellen of de op handen zijnde scheiding te voorkomen, gaat u vechten. Door alle emoties gaat dat moeizaam en met vallen en opstaan. U probeert misschien zelfs uw partner emotioneel te chanteren.

Vorige stap Volgende stap

Depressieve gevoelens

Langzaam dringt de realiteit door. Verdriet komt in horten en stoten op u af, maar er zijn ook gevoelens van spijt en angst. U voelt zich machteloos en trekt zich terug. 

Vorige stap Volgende stap

Acceptatie

De laatste fase van het rouwproces is de acceptatie. De volledige waarheid is doorgedrongen en u ziet de toekomst weer met vertrouwen tegemoet. Er komt weer energie om het nieuwe leven, zonder uw partner, te omarmen en nieuwe plannen te maken.

Vorige stap

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.