Hoe lang duurt een scheiding?

Op de vraag hoeveel tijd een echtscheidingsprocedure in beslag neemt, is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt helemaal af van uw persoonlijke situatie. Heeft u kinderen? Een eigen huis? Een eigen onderneming? Iedere situatie is anders en vraagt om een eigen, specifieke aanpak.

Hoe lang duurt scheiden via mediation?
Scheiden via mediaton is heel geschikt wanneer u beiden bereid bent dat traject in te gaan en in staat bent om samen afspraken te maken over de gevolgen van uw echtscheiding. De advocaat/mediator helpt u daarbij en gaat met u beiden om tafel en streeft naar een goede samenwerking en directe communicatie. Omdat u bij alle gesprekken samen aanwezig bent, kunnen besluiten sneller worden genomen en dat zorgt ervoor dat de procedure vlot kan verlopen. Zijn er echter veel punten waarover u het nog niet met elkaar eens bent, dan duurt het langer voordat het uiteindelijke scheidingsconvenant kan worden getekend. De advocaat/mediator dient vervolgens een zogenaamd gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank.

Hoe lang duurt scheiden bij ieder een eigen advocaat?
Soms is mediation minder geschikt. Bijvoorbeeld omdat er conflicten tussen u beiden spelen, omdat u het structureel met elkaar oneens bent of omdat één van u beiden een dergelijk traject niet ziet zitten. In dat geval heeft u ieder een eigen familierechtadvocaat nodig. Vervolgens zijn er twee opties: u en uw ex-partner zitten met beide advocaten om tafel, of de twee advocaten communiceren met elkaar namens u en uw ex-partner. Dit kan ertoe leiden dat de procedure meer tijd kost; er is immers meer te onderhandelen en er zijn meer mensen bij betrokken.

Hoe lang duurt uitspraak rechter scheiding?
Ieder verzoek tot echtscheiding moet door een advocaat worden ingediend bij de rechter. Bij een gemeenschappelijk verzoek, dat wil zeggen dat u en uw ex-partner samen één verzoekschrift indienen, duurt het gemiddeld tussen de vier en acht weken voordat de rechter schriftelijk uitspraak doet. Bij een eenzijdig verzoek (het aanvragen van een scheiding zonder overeenstemming met de ex-partner) kan het veel langer duren, omdat de andere partner tegen het verzoek een verweerschrift kan indienen. Er volgt dan een zitting bij de rechtbank, die vaak een paar weken of maanden op zich laat wachten. Vervolgens moet de rechter dan nog een uitspraak doen.

bijvoorbeeld omdat de andere partner tegen het verzoek in verweer gaat, of omdat beide partijen er niet uitkomen. Er volgen dan zittingen in de rechtbank, die vaak niet direct plaats kunnen vinden vanwege drukte bij de rechtbanken.

Kortom, een scheidingsprocedure kan maanden duren, maar de doorlooptijd kan in sommige (uiterste) gevallen oplopen tot enkele jaren. Het is afhankelijk van het feit of u voor mediation kiest of een procedure met een eigen advocaat, en verschillende, persoonlijke factoren. Belangrijk is wel, dat u er de tijd voor neemt, omdat de besluiten die worden genomen de rest van uw (nabije) toekomst kunnen beïnvloeden. Schakel daarom altijd een deskundige in, zoals een gespecialiseerde familierechtadvocaat of een advocaat/scheidingsmediator, die uw scheiding goed kan begeleiden.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige