Hoe kan ik scheiden als moslima?

Vooropgesteld: Voor de Nederlandse wet geldt: een ieder heeft het recht om een verzoek tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Het enige criterium dat voor de Nederlandse wet geldt om te kunnen scheiden, is dat het huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ moet zijn. Schuld aan de scheiding of andere redenen zijn in principe niet van belang voor het al dan niet kunnen scheiden.
Scheiding niet altijd voor islamitische wet erkend
Voor gelovigen is het scheiden echter soms extra lastig. Want dat u voor de Nederlandse wet kan scheiden, betekent nog niet dat uw scheiding voor de islamitische wet wordt erkend. Volgens de islam mag in principe alleen de man een scheiding uitspreken. Een moslima heeft dit recht in beginsel niet. Naar islamitisch recht heeft zij weliswaar mogelijkheden om te scheiden, maar daarbij is zij of afhankelijk van de man of moet zij een lange gerechtelijke procedure volgen in een land van herkomst om een echtscheiding via de rechter te verkrijgen.
Vrouw heeft toestemming nodig van man om te scheiden
Is een vrouw naar islamitisch recht getrouwd, dan kan zij haar echtgenoot vragen gebruik te maken van zijn scheidingsrecht. De vrouw kan haar scheidingsmogelijkheden ook vergroten door deze op te nemen in een huwelijkscontract voordat ze gaat trouwen. Maar ook hiervoor geldt dat zij afhankelijk is van de toestemming van de man.
Zelfstandig scheidingsrecht in Marokko en Egypte
Dit is soms voor moslima’s een reden om de scheiding niet door te zetten. Het is goed mogelijk dat moslima’s in Nederland meer rechten krijgen op dit gebied. Meerdere politieke partijen hebben de beperkte bevoegdheid van de getrouwde islamitische vrouw aangekaart bij de minister van Justitie en Veiligheid. Onlangs is er voor vrouwen (in Marokko en Egypte) wél zelfstandig scheidingsrecht opgenomen in de wet.
In 2017 dwong een moslima een scheiding af via het gerechtshof in Den Haag. Deze vrouw wilde al zes jaar scheiden, maar haar man wilde dat niet. Het hof stelde dat de man onrechtmatig en belemmerend handelde tegen zijn vrouw, waardoor de scheiding uiteindelijk toch kon worden uitgesproken.
Een gespecialiseerde familierecht advocaat kan u adviseren over uw scheiding.