Hoe kan ik scheiden als moslima?

Een op de drie getrouwde stellen in Nederland gaat uiteindelijk scheiden. Religieuze mensen kunnen zich in een slecht huwelijk echter gevangen voelen, omdat ze niet ‘mogen’ scheiden van hun geloof. Wat is er wel en niet in strijd met uw geloof?

Vooropgesteld: Voor de Nederlandse wet geldt: een ieder heeft het recht om een verzoek tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Het enige criterium dat voor de Nederlandse wet geldt om te kunnen scheiden, is dat het huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ moet zijn. Schuld aan de scheiding of andere redenen zijn in principe niet van belang voor het al dan niet kunnen scheiden.

 

Scheiding niet altijd voor islamitische wet erkend

Voor gelovigen is het scheiden echter soms extra lastig. Want dat u voor de Nederlandse wet kan scheiden, betekent nog niet dat uw scheiding voor de islamitische wet wordt erkend. Volgens de islam mag in principe alleen de man een scheiding uitspreken. Een moslima heeft dit recht in beginsel niet. Naar islamitisch recht heeft zij weliswaar mogelijkheden om te scheiden, maar daarbij is zij of afhankelijk van de man of moet zij een lange gerechtelijke procedure volgen in een land van herkomst om een echtscheiding via de rechter te verkrijgen.

Vrouw heeft toestemming nodig van man om te scheiden

Is een vrouw naar islamitisch recht getrouwd, dan kan zij haar echtgenoot vragen gebruik te maken van zijn scheidingsrecht. De vrouw kan haar scheidingsmogelijkheden ook vergroten door deze op te nemen in een huwelijkscontract voordat ze gaat trouwen. Maar ook hiervoor geldt dat zij afhankelijk is van de toestemming van de man. 

Zelfstandig scheidingsrecht in Marokko en Egypte

Dit is soms voor moslima’s een reden om de scheiding niet door te zetten. Het is goed mogelijk dat moslima’s in Nederland meer rechten krijgen op dit gebied. Meerdere politieke partijen hebben de beperkte bevoegdheid van de getrouwde islamitische vrouw aangekaart bij de minister van Justitie en Veiligheid. Onlangs is er voor vrouwen (in Marokko en Egypte) wél zelfstandig scheidingsrecht opgenomen in de wet.

In 2017 dwong een moslima een scheiding af via het gerechtshof in Den Haag. Deze vrouw wilde al zes jaar scheiden, maar haar man wilde dat niet. Het hof stelde dat de man onrechtmatig en belemmerend handelde tegen zijn vrouw, waardoor de scheiding uiteindelijk toch kon worden uitgesproken.
Een gespecialiseerde familierecht advocaat kan u adviseren over uw scheiding.

 

 

 

 

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige