Hoe kan ik scheiden als moslim?

Een op de drie getrouwde stellen in Nederland gaat uiteindelijk scheiden. Religieuze mensen kunnen zich in een slecht huwelijk echter gevangen voelen, omdat ze niet ‘mogen’ scheiden van hun geloof. Wat is er wel en niet in strijd met uw geloof?

Vooropgesteld: scheiden is voor niemand makkelijk. Voor iedereen die besluit uit elkaar te gaan, is de aanloop naar een scheiding een moeilijke, emotionele periode waarin veel veranderingen plaatsvinden.

Voor gelovigen is het realiseren van een scheiding soms extra lastig. Volgens de islam mag alleen de man een scheiding uitspreken. Een moslima heeft dit recht in principe niet. Wanneer een moslima haar man verlaat, dan wordt is zij volgens de islam een overspelige vrouw. Dit kan er soms voor zorgen dat zij wordt verstoten door familie.

Scheiding niet erkend voor islamitische wet

Voor de Nederlandse wet geldt deze ongelijkheid niet: een ieder heeft het recht om een verzoek tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Het enige criterium dat voor de Nederlandse wet geldt om te kunnen scheiden, is dat het huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ moet zijn. Schuld aan de scheiding of andere redenen zijn in principe niet van belang voor het al dan niet kunnen scheiden.
Maar dat u voor de Nederlandse wet kan scheiden, betekent nog niet dat uw scheiding voor de islamitische wet wordt erkend. Dit is soms voor moslima’s een reden om de scheiding niet door te zetten.

Meer rechten voor moslima's 

Het is goed mogelijk dat moslima’s in Nederland meer rechten krijgen op dit gebied. Meerdere politieke partijen hebben de beperkte bevoegdheid van de getrouwde islamitische vrouw aangekaart bij de minister van Justitie en Veiligheid.
Onlangs dwong een moslima een scheiding af via het gerechtshof in Den Haag. Deze vrouw wilde al zes jaar scheiden, maar haar man wilde dat niet. Het hof stelde dat de man onrechtmatig en belemmerend handelde tegen zijn vrouw, waardoor de scheiding uiteindelijk toch kon worden uitgesproken. Een gespecialiseerde familierecht-advocaat kan u adviseren over uw scheiding.

Advocaten en mediators in de buurt

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Verdieping op dit onderwerp