Hoe kan ik scheiden als ik christen ben?

Vooropgesteld: scheiden is voor niemand makkelijk. Voor iedereen die besluit uit elkaar te gaan, is de aanloop naar een scheiding een vervelende, moeilijke en emotionele periode waarin veel veranderingen plaatsvinden.

Voor gelovigen is het scheiden soms extra moeilijk. Er zijn christenen die het huwelijk als een verbintenis voor het leven beschouwen. Wat moet u doen als u, ondanks de wetten van uw geloof, toch wilt scheiden?

Scheiden van tafel en bed is een mogelijkheid

Er is een mogelijkheid om uw geloof trouw te blijven en toch uit elkaar te gaan. Dit kan bij een scheiding van tafel en bed. Als u hiervoor kiest, gebeurt er in wezen hetzelfde als bij een gewone scheiding. U leeft niet langer samen, verdeelt de inboedel, schulden en bezittingen en maakt afspraken over de kinderen in een Ouderschapsplan. U dient samen met een advocaat een verzoekschrift tot scheiding van tafel en bed in bij de rechtbank om deze vorm van scheiden te laten bekrachtigen.

Officieel blijft u getrouwd

Er is echter één groot verschil met de reguliere scheiding: u en uw ex-partner blijven officieel getrouwd; uw huwelijk blijft voor de wet in stand. Precies daardoor kan deze vorm van scheiding wel geaccepteerd worden door de kerk.

Mocht u besluiten om voor deze vorm van scheiding te kiezen, dan is het uiteraard net als bij een gewone scheiding verstandig en noodzakelijk om goede afspraken te maken. Een advocaat-mediator kan u helpen om afspraken te maken waar u zich allebei in kunt vinden.

 

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige