Hoe ga ik om met de nieuwe partner van mijn ex?

omgaan met nieuwe partner van ex
Als een scheiding achter de rug is, vinden ex-partners na een tijdje meestal wel een nieuwe balans in de opvoeding en verzorging van hun kinderen. Ze hebben afspraken gemaakt in een ouderschapsplan en vinden hun manier om zich daaraan te houden. Een nieuwe partner kan dat evenwicht weer verstoren. De nieuwe partner denkt misschien mee over de opvoeding van uw kinderen en heeft misschien een andere opvoedingsstijl. Hoe gaat u daar goed mee om?

Voor kinderen kan het verwarrend zijn om in twee werelden te leven. Helemaal als ze merken dat hun ouders boos op elkaar of op de nieuwe partner van hun vader of moeder zijn. Hoe meer harmonie er bestaat tussen deze twee werelden; hoe prettiger dat is voor de kinderen. Hoe bereikt u dat? Een aantal tips: 

  • Termijn voor kennismaking met nieuwe partner

Tegenwoordig maken steeds meer mensen in het ouderschapsplan een afspraak over de termijn waarop een eventuele nieuwe partner mag worden voorgesteld aan de kinderen, bijvoorbeeld pas nadat deze nieuwe partner zes maanden in beeld is. Voor die tijd mag uw ex de nieuwe partner dan in principe nog niet voorstellen aan uw kinderen. Die termijn zegt echter natuurlijk niet alles; het gaat er vooral om dat de nieuwe relatie stabiel is, zodat de kinderen niet maandelijks aan nieuwe partners worden voorgesteld. In veel ouderschapsplannen staat ook opgenomen dat ouders elkaar eerst zullen informeren wanneer er een nieuwe partner in beeld is. Soms spreken ouders zelfs af dat de andere ouder eerst kennis mag maken met de nieuwe partner, voordat de kinderen de nieuwe partner zullen ontmoeten. Heeft u geen afspraken over eventuele nieuwe partners vastgelegd, bespreek dan tijdig met uw ex-partner hoe u de introductie hiervan samen aan wilt pakken.

  • Stiefouderschapsplan

Het kan voor kinderen ingewikkeld en beladen zijn als er een nieuwe partner bij u komt wonen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van loyaliteitsconflicten. Bouw het contact tussen de kinderen en de nieuwe partner daarom rustig en zorgvuldig op, overhaast niets. Ga bijvoorbeeld eerst een aantal keer samen op vakantie. Zo kunnen de kinderen en uw nieuwe partner aan elkaar en aan de nieuwe situatie wennen. Stem van tevoren goed met uw nieuwe partner af hoe u over opvoedingstaken denkt en wat eenieders rol daarin is. Afspraken daarover kunt u vastleggen in een stiefouderschapsplan.

  • Praat niet negatief in bijzijn kinderen

Uw kinderen ontwikkelen zelf een relatie met de nieuwe partner van uw ex. Het is in het belang van uw kinderen als die relatie een positieve aard heeft. Praat daarom niet negatief over de nieuwe partner van uw ex in het bijzijn van uw kinderen. Dat kan ingewikkeld zijn, maar het is voor kinderen nog ingewikkelder om tussen twee vuren terecht te komen.

Het komt ook voor dat kinderen jaloers zijn op de nieuwe partner van hun ouder. Misschien vinden ze het lastig dat de nieuwe partner hun vader of moeder claimt. Wijs uw kinderen op hun grenzen. Het is belangrijk om tijd door te brengen met je nieuwe partner. Dat geldt voor u maar ook voor uw ex-partner. Help uw kinderen om dit te leren begrijpen, maar laat ook zien dat de nieuwe partner nooit de plek van de kinderen in zal nemen

Invloed op bedrag alimentatie?

Als uw ex-partner een nieuwe relatie heeft, is dat mogelijk van invloed op de partneralimentatie die u ontvangt doordat de financiële situatie verandert. Er zijn twee situaties:

  • U ontvangt partneralimentatie en uw ex-partner krijgt een nieuwe partner.
    In een aantal gevallen hebt u dan recht op een verhoging van de partneralimentatie. Uw ex-partner houdt door de nieuwe relatie, wanneer ze gaan samenwonen, mogelijk meer geld over, doordat de woonlasten gedeeld gaan worden. De rechter kan daar rekening mee houden bij het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie, maar dat gebeurt niet altijd. De rechter kan er bijvoorbeeld van af zien wanneer uw ex-partner de nieuwe partner geheel of gedeeltelijk moet onderhouden, omdat hij of zij geen eigen inkomsten heeft. De rechter houdt rekening met alle omstandigheden in die specifieke situatie, dus de uitkomst verschilt per geval.
  • U betaalt partneralimentatie en uw ex krijgt een nieuwe partner.
    Als uw ex-partner een nieuwe partner heeft en gaat samenleven met deze partner, vervalt in principe uw (partner)alimentatieplicht. Het maakt daarbij niet uit of ze gaan trouwen, samenwonen of dat ze een geregistreerd partnerschap aangaan. Uw alimentatieplicht stopt niet automatisch, uw ex-partner moet hiermee eerst akkoord gaan. Is dit niet het geval, dan moet u naar de rechter om de partneralimentatie te beëindigen. Uw ex-partner moet ten onrechte verkregen partneralimentatie in sommige gevallen aan u terugbetalen. Van belang hierbij is wel dat er sprake moet zijn van "wederzijdse verzorging" tussen uw ex en de nieuwe partner. Alleen een paar nachten per week bij elkaar slapen is onvoldoende om de alimentatie beëindigd te krijgen.

 

De vFAS organiseert op de Dag van de Scheiding twee verschillende livestreams rondom het onderwerp samengestelde gezinnen. Benieuwd? Bekijk de webinar welke onderhoudsplicht heeft de stiefouder? of de webinar stiefouder; wat is je rol eigenlijk? 

 

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.