De eerste feestdagen na de scheiding

Als u net uit elkaar bent, ziet u wellicht tegen de feestdagen op. Probeer het toch zonder spanningen te laten verlopen. In het belang van uw kinderen én van uzelf. Goede afspraken met uw ex helpen daarbij.

De feestdagen zijn bij uitstek dagen waarop de familie centraal staat. Na een scheiding kan de eerste kerst zonder het gezin dan ook heel confronterend zijn.  Als u schoolgaande kinderen heeft, is er bovendien nog een kerstvakantie van twee weken die moet worden ingevuld. Wellicht zult u met uw ex-partner nieuwe afspraken moeten maken. Voor u beiden en voor uw kinderen is het belangrijk dat dit in goed overleg gebeurt.

Al bent u uit elkaar, probeer er toch voor te zorgen dat het een warm feest wordt, zonder dat eventuele negatieve emoties doorklinken. Heeft u kinderen in de puberleeftijd, dan hebben zij vast ook hun eigen wensen ten aanzien van de feestdagen. Bespreek met hen wat zij het liefste zouden willen en probeer daar samen gehoor aan te geven.

Feestdagen verdelen in ouderschapsplan

Tijdens de afwikkeling van de scheiding, in gesprekken met de advocaat of advocaat/mediator, komen ook de feestdagen aan de orde. In het ouderschapsplan legt u beiden duidelijk vast hoe deze dagen eerlijk worden geregeld en verdeeld. Bijvoorbeeld het ene jaar eerste kerstdag bij moeder, het jaar er op bij vader. Of beide kerstdagen bij de ene ouder, en oud & nieuw bij de andere ouder. Hoe u het ook afspreekt, belangrijk is dat het helder is. Zo worden toekomstige discussies en conflicten zoveel mogelijk vermeden.

Kerstdagen na de scheiding

Kerstmis en oud & nieuw zijn bij uitstek familiefeesten waar tradities een belangrijke rol spelen. Als u gaat scheiden, zullen sommige tradities noodgedwongen worden doorbroken. Bijvoorbeeld als u eerste kerstdag altijd bij de schoonfamilie vierde. Of als oud & nieuw met het gezin op een bepaalde manier werd ingevuld. Voor kinderen is het geruststellend als niet alles meteen overboord wordt gegooid. Overleg met uw ex-partner wat mogelijk is op dit punt. Waak hierbij wel voor een te druk programma. Waar u vroeger op één adres kerst vierde met elkaar, zijn er nu mogelijk opeens vier adressen: niet alleen die van u en uw ex-partner, maar ook die van de verschillende opa’s en oma’s. Ten slotte: als u kerstmis viert met cadeaus, stem dan ook dit samen goed af.

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige