Ben ik egoïstisch als ik wil scheiden?

Bij het nemen van de beslissing om te scheiden, gaat men meestal niet over één nacht ijs. U twijfelt waarschijnlijk over veel dingen en vraagt zich af of u wel de juiste keuze maakt. Een vraag die misschien bij u opkomt is: ben ik egoïstisch als ik wil scheiden?

Natuurlijk is dit een persoonlijk vraagstuk, waar iedereen verschillend over kan denken. Maar scheiden is soms onvermijdelijk. Na een vaak lange periode van wikken en wegen kan de conclusie zijn dat scheiden op de lange termijn het beste is voor iedereen, ook al geeft dit nu veel pijn en verdriet.

Besluit om te scheiden is voor niemand eenvoudig

Ongetwijfeld zijn er mensen in uw omgeving die scheiden egoïstisch noemen. Laat u niet leiden door de mening van anderen: een besluit om te gaan scheiden is voor niemand eenvoudig en wordt zelden zomaar genomen. Het doet alle betrokkenen pijn.
Zeker als u samen kinderen heeft, is het van groot belang dat een scheiding goed wordt begeleid door iemand die niet (emotioneel) betrokken is bij u en uw partner. Emoties maken het vaak lastig om samen te blijven communiceren en de juiste beslissingen te nemen.

Een duurzame scheiding

Het is van belang te zorgen voor een duurzame scheiding, dat wil zeggen een scheiding waarbij u in onderling overleg en met respect voor elkaar afspraken maakt. Emoties zijn er altijd en daar moet ook ruimte voor zijn, maar om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen, is het van groot belang dat u in goed overleg samen naar oplossingen zoekt.
Een advocaat/ mediator is gespecialiseerd in alle facetten van een scheiding en helpt u bij het doorlopen van het scheidingsproces, zowel juridisch als financieel, en met oog voor de emoties die zich voordoen. Juist in de eerste fase van de scheiding is het belangrijk dat u professionele begeleiding zoekt en met elkaar in overleg blijft. Een advocaat/mediator kan u ook helpen om het gesprek samen weer op gang te brengen, als dat stil is komen te liggen of moeizaam verloopt door de scheiding en kan ook helpen een ouderschapsplan op te stellen.

Het inschakelen van een gespecialiseerde familierechtadvocaat/-mediator komt een vlotte en harmonieuze afwikkeling van uw echtscheiding vaak ten goede. Ook al gaat u als partners uit elkaar, als u kinderen heeft, dan blijft u toch altijd samen ouders.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijf stappen in de verwerking van een scheiding

Een scheiding verwerken, is een rouwproces. Grofweg zijn er vijf fases waar u doorheen gaat. En vergeet niet: u en uw partner doorlopen de fases nooit tegelijk.
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Stap 3
  • Stap 4
  • Stap 5

Ontkenning en ongeloof

Vooral als u nietdegene bent die wil scheiden, gaat de aankondiging van de scheiding gepaard met ongeloof. U neemt zichzelf als het ware in bescherming door de waarheid te ontkennen. In stapjes laat u de waarheid binnen, u doseert het eigenlijk.

Volgende stap

Woede en gevoelens van wraak

In deze fase is er veel boosheid. U protesteert tegen deze verdrietige ervaring. U krijgt misschien wraakgevoelens en voelt zich slachtoffer van de situatie. Het is een normaal proces om de schuld buiten uzelf te zoeken. Het is een manier om het gevoel van verdriet uit te sluiten.

Vorige stap Volgende stap

Verdriet en vechten

Het verdriet komt langzaam binnen, tegelijkertijd met het besef dat boosheid niet helpt. Uit hoop om de relatie toch te herstellen of de op handen zijnde scheiding te voorkomen, gaat u vechten. Door alle emoties gaat dat moeizaam en met vallen en opstaan. U probeert misschien zelfs uw partner emotioneel te chanteren.

Vorige stap Volgende stap

Depressieve gevoelens

Langzaam dringt de realiteit door. Verdriet komt in horten en stoten op u af, maar er zijn ook gevoelens van spijt en angst. U voelt zich machteloos en trekt zich terug. 

Vorige stap Volgende stap

Acceptatie

De laatste fase van het rouwproces is de acceptatie. De volledige waarheid is doorgedrongen en u ziet de toekomst weer met vertrouwen tegemoet. Er komt weer energie om het nieuwe leven, zonder uw partner, te omarmen en nieuwe plannen te maken.

Vorige stap

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige