Moet ik een ouderschapsplan opstellen voor een baby?

Als u uit elkaar gaat en uw kind is een baby of een peuter, dan staat u voor de uitdaging het kind een stabiele basis te geven. Tegelijkertijd moet u ervoor zorgen dat het kind zich veilig kan hechten aan beide ouders. Het is dan extra belangrijk samen een goed ouderschapsplan maken. Voor nu en voor de toekomst. U bent daartoe ook wettelijk verplicht.

Ouderschapsplan moet vaak worden aangepast aan levensfase kind

Als het kind nog heel jong is, kunt u het beste in stappen of fases werken, die u in het ouderschapsplan uitwerkt. U beschrijft dan bijvoorbeeld naar welke zorgregeling u uiteindelijk toe wilt werken en welke stappen daarvoor worden genomen.

Zo gaat een baby zich veilig voelen en hechten

Als uitwonende ouder is het goed om te beginnen met een paar keer per week contact met uw baby, waarbij u primaire zorgtaken op zich neemt (in bad, naar bed, eten geven). Zo gaat een baby zich veilig voelen en kan het zich hechten.

Als u niet eerder betrokken bent geweest bij de verzorging, is het meestal het beste om dat bij de moeder thuis te doen. Als u voor de scheiding wél beiden actief betrokken was, kunt u voorzichting beginnen met overnachtingen. Het is belangrijk dat er  niet te veel tijd tussen de contactmomenten zit, omdat het geheugen bij baby’s nog niet sterk is ontwikkeld. 

Eet- en slaapgewoonten van de baby

Is een kind nog niet goed gehecht? Dan is het aan te raden de omgangsmomenten niet te lang te laten zijn. Wellicht is het dan ook verstandig nog te wachten met overnachtingen. Dit geldt ook voor langere vakanties. Ook veranderen in die eerste levensjaren de eet- en slaapgewoontes van uw kind regelmatig. U zult dus vaker met elkaar moeten bespreken hoe u daarmee om wilt gaan. En vervolgens hoe u het ouderschapsplan wilt aanpassen. 

De mediator kan helpen bij opstellen ouderschapsplan

Constructief overleg tussen u en uw ex helpt om een goed, toekomstbestendig ouderschapsplan op te stellen. Prettig voor u beiden, maar vooral ook van groot belang voor uw kindje.
Een mediator kan daarbij helpen. Hij of zij heeft een actieve rol bij het opstellen van het ouderschapsplan, waarin alle nieuwe afspraken over de zorgverdeling van uw kind(eren) worden vastgelegd.

De mediator heeft de zorgplicht om goed te bewaken dat alle relevante onderwerpen in het ouderschapsplan staan. Ook denkt hij of zij mee met het aanpassen van het ouderschapsplan aan alle ontwikkelingsfases van uw kind.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige