Kan mijn ex zomaar naar een andere woonplaats verhuizen met onze baby?

verhuizen scheiden baby Bij gezamenlijk gezag overleggen ouders samen over belangrijke besluiten, zoals een verhuizing
Wilt u meebeslissen over belangrijke veranderingen in het leven van uw baby, zorg dan voor gezamenlijk ouderlijk gezag. Er samen uitkomen is altijd beter voor het kind.

Ouders beslissen samen bij gezamenlijk ouderlijk gezag

Ook voor een baby is contact met beide ouders erg belangrijk. In de eerste levensjaren wordt de hechtingsband ontwikkeld. Juist dan is het essentieel dat uw kind de kans krijgt een band met beide ouders op te bouwen. Een verhuizing naar een andere woonplaats kan de ontwikkeling van die band verstoren.

Heeft echter alleen de moeder het gezag over uw baby, dan mag zij alleen beslissen over het kind, zoals een verhuizing. Als u het kind heeft erkend, moet uw ex-partner u wel op de hoogte houden en om advies vragen (‘informatie- en consultatieplicht’) bij belangrijke beslissingen. Maar wilt u echt een doorslaggevende stem hebben over uw kind, dan moet u gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen. Bij gezamenlijk gezag overleggen ouders samen over belangrijke besluiten, zoals een verhuizing. Geeft de andere gezaghebbende ouder geen toestemming, dan kan er bij de rechter vervangende toestemming worden aangevraagd. De rechter zal het contact met de andere ouder en de zorg die de ouder levert, laten meewegen in zijn oordeel. Op rechtspraak.nl kunt u het gezamenlijk gezag aanvragen. Het is mogelijk dit met een kort geding tegen te houden.

Probeer er samen goed uit te komen

Maar ook als er - nog - geen sprake is van gezamenlijk gezag, is overleg tussen beide ouders belangrijk. Als u betrokken bent bij de verzorging en opvoeding van uw kind, is het niet verstandig om ver uit elkaar te gaan wonen. De afspraken die u met uw ex-partner heeft gemaakt over het zorgen van uw kind moeten wel worden nagekomen. Bijvoorbeeld als u twee dagen in de week voor de baby zorgt. Ook als u een minder intensieve bezoekregeling heeft, is het echter beter om dichter bij elkaar te wonen. Ga erover in gesprek, en heb daarbij allebei oog voor het belang van uw kind. Het beste is om van tevoren - op het moment dat u uit elkaar gaat - al afspraken te maken. Afspraken over wat te doen bij grote veranderingen, zoals een verhuizing. Door hier in een ouderschapsplan afspraken over te maken, creëert u een kader dat bij een eventuele, toekomstige verhuizing door de rechter als leidraad kan worden gebruikt. Een mediator kan u beiden bij dit proces begeleiden.

Werkt uw ex-partner toch niet mee, dan kunt u in het uiterste geval de rechter inschakelen om een afspraak af te dwingen.

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige