Goed uit elkaar gaan als er kinderen zijn

Een scheiding is een moeilijk en verdrietig proces. Er verandert veel voor alle betrokkenen, ook voor de kinderen. Het is belangrijk en zelfs wettelijk verplicht om uw (met name oudere) kinderen te raadplegen in de scheiding. U moet samen afspraken maken over het gezinsleven na de scheiding. Uiteraard gebeurt dit op een manier die bij de kinderen past. De zorg voor de kinderen moet na de scheiding goed geregeld zijn. Hier leest u hoe u dat het beste doet.

Emoties rondom het uit elkaar gaan, maken het vaak lastig om juiste beslissingen te nemen. Een advocaat/mediator helpt bij het doorlopen van het proces en het maken van de juiste en wettelijk verplichte afspraken. Of het nu gaat om de financiën of hoe u het beste aan de kinderen kunt vertellen dat u gaat scheiden.

Kinderen en de nieuwe situatie: een ouderschapsplan als basis

Ouders moeten stilstaan bij de vraag hoe ze de zorg voor kinderen voor zich zien in hun nieuwe situatie. Er zijn verschillende manieren om samen verder te gaan als gezin na de scheiding. In een ouderschapsplan maakt u afspraken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken en –dagen. De ouders spreken af dat de kinderen bij de hoofdverzorgende ouder wonen en regelmatig bij de andere ouder verblijven. Hoe dat in de praktijk gaat, spreken de ouders samen af. Bij co-ouderschap zorgen de ouders na de scheiding samen – meestal vanuit twee huizen - voor de kinderen. De ouders verdelen de zorg- en opvoedtaken voorafgaand aan de scheiding in het ouderschapsplan. Ook als u voor co-ouderschap kiest, schrijft u uw kind in op het adres van één ouder. Dat kan bij co-ouderschap per kind verschillend zijn.

Een moeilijke boodschap voor de kinderen: ‘We gaan uit elkaar’

Aan de kinderen vertellen dat u gaat scheiden, is vaak enorm moeilijk en verdrietig. Het is het beste voor de kinderen om te horen dat er een scheiding komt als u helemaal zeker bent van uw zaak. Breng deze moeilijke boodschap bij voorkeur samen met uw (ex-)partner. Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en willen graag weten hoe hun leven er uit gaat zien. Vaak zullen zij nog heel erg met zichzelf bezig zijn. Andere kinderen willen graag helpen of willen weten wat er mis is gegaan. Voor een kind is het van groot belang om niet tussen de ouders in te komen staan. Het is belangrijker dat de kinderen weten waar ze aan toe zijn. Kinderen mogen uiteraard suggesties doen over hun leefsituatie na de scheiding. Het is belangrijk dat gesprekken hierover op een zorgvuldige manier met de kinderen worden gevoerd. Op die manier krijgen zij een passende rol in het proces. Zij zijn echter niet verantwoordelijk voor de te nemen beslissingen. Dat blijven de ouders.

Scheiden: stap voor stap

Om goed voorbereid aan het gesprek met de kinderen te beginnen, kunt u het onderstaande stappenplan nalopen.

Hoe vertel ik de kinderen dat we gaan scheiden?

U gaat scheiden en wilt dit aan uw kinderen vertellen. Wanneer is een goed moment? En hoe brengt u deze verdrietige boodschap? Een stappenplan:
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Stap 3
  • Stap 4
  • Stap 5
  • Stap 6
  • Stap 7
  • Stap 8
  • Stap 9

Stap 1

Wacht met vertellen tot het besluit om te scheiden vaststaat. Als er nog twijfel is, is het heel onverstandig uw gevoelens te delen met de kinderen. Of te suggereren dat er een scheiding op komst is. Wacht ook zeker niet te lang: iedereen wil voorkomen dat kinderen erachter komen via anderen.

Volgende stap

Stap 2

Overleg met uw partner en probeer een eensgezind verhaal op te stellen. Zorg dat u het eens met elkaar bent over wat en hoe jullie het de kinderen vertellen. Plan een rustig moment in waarop iedereen thuis is en niet snel daarna de deur uit moet.  

Vorige stap Volgende stap

Stap 3

Vertel het samen. Zo laten ouders hun kinderen zien dat ze als ouders nog wel een eenheid vormen. Dat geeft een veilig gevoel.

Vorige stap Volgende stap

Stap 4

Houd rekening met verschillende leeftijden, maar vertel het alle kinderen tegelijk. Zo kunnen ze elkaar steunen. Praat later nog verder, in de dagen erna, op het eigen niveau van het kind te spreken.

Vorige stap Volgende stap

Stap 5

Bespaar kinderen de details over het hoe en waarom en vertel ze dat het een besluit van jullie samen is. Blijf dat zeggen, al voelt het soms anders.

Vorige stap Volgende stap

Stap 6

Ook kinderen verwerken emotionele gebeurtenissen in stappen. Geef hen de tijd om dingen te verwerken. Een reactie komt soms pas later. Jonge kinderen nemen vaak in eerste instantie de emoties van hun ouder(s) over.

Vorige stap Volgende stap

Stap 7

Vergeet niet om naar een reactie te vragen. Ook in de dagen erna als het niet direct komt.

Vorige stap Volgende stap

Stap 8

Vertel de kinderen in het kort over de gevolgen van de scheiding. Het betekent bijvoorbeeld dat papa en mama niet meer in één huis wonen. Misschien betekent het ook wel dat de kinderen moeten verhuizen. Stel de kinderen gerust dat jullie het goed voor hun zullen regelen.

Vorige stap Volgende stap

Stap 9

Vertel kinderen dat zij niet de oorzaak zijn van de scheiding. Benadruk dat jullie liefde voor hen wél blijvend is.

Vorige stap

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige