Zorgt de voortdurende lock down in coronatijd voor meer echtscheidingsaanvragen?

meer scheidingen door corona?
De tweede lock down periode duurt voort. Hoe lang nog? Er is nog veel onduidelijkheid, ook al is het vaccinatieprogramma inmiddels op volle kracht. Nog langer met het gezin binnenshuis proberen het werk gedaan te krijgen; dat valt niet mee. Relaties kunnen onder druk komen te staan wanneer een stressvolle periode voortduurt. Zal het aantal echtscheidingen als gevolg daarvan toenemen, of stellen mensen zo’n ingrijpende beslissing juist uit?

"Toen begin 2020 de coronapandemie uitbrak, dachten we dat er echt een piek zou komen in het aantal scheidingen”, vertelt Saskia Braun van de Nederlandse Vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). „Dat zagen we in China, en dat verwachtten we hier ook.” Niets bleek minder waar. Er was in de eerste lock down al een flinke terugloop in scheidingsaanvragen en die afname werd later in het jaar ook niet meer gecompenseerd. „Sowieso zijn bijna alle rechtbanken zes weken dicht geweest, dus dat had invloed”, vertelt Braun. „Maar ook de onzekere situatie speelde mee. Ga je wel uit elkaar middenin zo’n crisis? Als alles ongewis is en je baan op de tocht staat, hak je natuurlijk niet snel zo’n knoop door.”

Om erachter te komen of en zo ja welke gevolgen de voortdurende beperkende maatregelen hebben op het aantal aanvragen voor een echtscheiding, heeft de vFAS een onderzoek ingesteld onder de aangesloten leden, bestaande uit ca. 900 familierechtadvocaten. Zodra de eerste onderzoeksresultaten bekend zijn, zullen we deze hier publiceren.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige