Rotterdam eerste stad met APK voor gescheiden ouders

In 2014 gingen ongeveer 20.000 koppels met kinderen uit elkaar. Circa één op de vijf scheidingen loopt uit op een vechtscheiding. Taskforce Kindermishandeling is van mening dat dit een vorm van kindermishandeling is. Kinderen voelen zich namelijk niet veilig thuis, terwijl dit een basisbehoefte zou moeten zijn.

Doordat het aantal vechtscheidingen groeit, heeft de gemeente Rotterdam nu een APK bij scheidingen in het leven geroepen. Ex-partners krijgen na één jaar een uitnodiging voor een gesprek. In dit gesprek gaan scheidingsadvocaten en -mediators na of de ex-partners gemaakte afspraken nog wel nakomen. Zo kan worden geïnventariseerd of extra begeleiding nodig is. Bovendien hoopt de Maasstad ruzies voor te zijn wanneer ex-partners met enige regelmaat samen aan tafel zitten. Want wordt de alimentatie trouw betaald? Is er een nieuwe partner in het leven van een van de ouders? En zijn er meningsverschillen over de opvoeding?
 
Rotterdam is de eerste stad waar de proef met zorgverlening voor voormalig echtparen plaatsvindt. De vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) is in beginsel positief over de proef. In het AD meldt voorzitter Dianne Kroezen. “Ik spreek al standaard na een half jaar of een jaar met gescheiden stellen af om de situatie te evalueren. Wanneer ze iets niet goed vinden gaan, kunnen ze dat bespreken.” De proef start in januari 2016 met 60 gezinnen. Wanneer de proef slaagt, worden de gesprekken landelijk doorgevoerd.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige