Pensioenverdeling ‘ondergeschoven kindje’ bij gescheiden vrouwen

Vrouwen zetten pensioen bij een scheiding heel vaak niet op de agenda, bleek onlangs uit onderzoek. Hoe komt het dat het pensioen een ondergeschoven kindje is? En vooral: hoe kunnen we dit doorbreken? Een interview met Josine Westerbeek-Huitink, voorzitter van Mijnpensioenoverzicht.nl.

‘Ik wist wel dat vrouwen, en overigens ook veel mannen, weinig met hun pensioen bezig zijn’, zegt Josine Westerbeek-Huitink, ‘maar dat twee op de drie vrouwen die gaan scheiden de pensioenverdeling niet bespreken, én dat 45% denkt dat een scheiding geen invloed heeft op het opgebouwde pensioen, vind ik onthutsend.’ Ze doelt op het onderzoek dat Motivaction uitvoerde in opdracht van Mijnpensioenoverzicht.nl. ‘Van oudsher is het in onze cultuur ingebakken dat vrouwen financiële zaken meestal overlaten aan hun partner. Zeker een langetermijnonderwerp als ‘pensioen’ ligt vaak op het bordje van de man. De man heeft namelijk nog steeds in veel gevallen een hoger inkomen dan de vrouw en daardoor ook een hoger pensioen opgebouwd. Werkende vrouwen houden zich heel weinig bezig met hun eigen pensioen, laat staan met dat van hun echtgenoot.’ Gaan de partners uit elkaar, dan is pensioen, volgens Westerbeek-Huitink, bij vrouwen ‘echt een ondergeschoven kindje’ tijdens de scheiding. 

Josine Westerbeek-Huitink, voorzitter van Mijnpensioenoverzicht.nl

‘Hopelijk zet dit vrouwen aan het denken’

Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je precies zien – na inloggen met DigiD - hoeveel pensioen er is opgebouwd, ook door uw partner. Tevens wordt er een indicatie gegeven van het bedrag dat wordt uitgekeerd op het moment van de pensioengerechtigde leeftijd. Op Pensioenkijker.nl staat onder meer – actuele - achtergrondinformatie over pensioenen, wat de gevolgen zijn van wijzigingen in iemands situatie en zijn er vele tips en adviezen te vinden. Wijzeringeldzaken.nl geeft ook duidelijke voorlichting over pensioenen en de verdeling daarvan bij scheiding.

‘Voorlichting staat met stip op nummer één om vrouwen bewust te maken van het onderwerp pensioen’, zegt Westerbeek-Huitink. ‘Dat was voor ons ook de belangrijkste aanleiding om het onderzoek te laten uitvoeren. We hopen dat de gepubliceerde uitkomsten vrouwen aan het denken zetten.’ Goed om te weten: vFAS advocaten zijn altijd op de hoogte van de laatste informatie en hebben verstand van alle facetten van scheiden, dus ook met betrekking tot het verdelen van de opgebouwde pensioenen kunnen zij mensen die gaan scheiden goede voorlichting geven.

Verdiepen in pensioen bij de scheiding voorkomt gedoe

In de wet is vastgelegd dat partners bij een echtscheiding recht hebben op de helft van elkaars pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Tenzij er in het echtscheidingsconvenant afwijkende afspraken worden gemaakt, dan zijn deze rechtsgeldig. Maar het niet bespreken van de pensioenverdeling of te weinig kennis hierover, kan financieel nadelige gevolgen hebben voor vrouwen. ‘Tot twee jaar na de scheiding kun je de scheiding en dus de wettelijke verplichting tot pensioenverdeling nog melden bij je pensioenfonds’, zegt Westerbeek-Huitink, ‘Vergeet je de scheiding te melden binnen deze twee jaar, dan moet je een pensioenverdeling rechtstreeks met je ex-partner regelen; een situatie die niet altijd soepel verloopt. Regelmatig verloopt zo’n procedure via de rechter.’

Kortom: het is van groot belang dat vrouwen bij een scheiding zich verdiepen in hun opgebouwde pensioen en dat van hun partner. ‘Maar het is ook heel belangrijk dat pensioen een vast onderwerp is op de agenda van echtscheidingsadvocaten en mediators ’, benadrukt Westerbeek-Huitink. ‘Kennis en informatie hierover is heel eenvoudig te vinden op de onafhankelijke sites van Stichting Pensioenregister: Mijnpensioenoverzicht.nl en Pensioenkijker.nl en die van het Ministerie van Financiën: Wijzeringeldzaken.nl. Ik adviseer iedereen die persoonlijk of professioneel met een scheiding te maken heeft, om deze sites regelmatig te bekijken.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige