Kinderontvoering wordt niet tegengehouden door erkenning

Het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de informatievoorziening betreffende het gezamenlijk ouderlijk gezag voor ongehuwde ouders. Hieruit bleek dat er onder gemeenten geen eenduidig beleid is. Ook werd duidelijk dat ongehuwde vaders daardoor worden achtergesteld.

Het onderzoek werd uitgevoerd omdat het Centrum IKO veelvuldig wordt benaderd door ongehuwde vaders. Centrum IKO concludeerde dat ongehuwde vaders onvoldoende op de hoogte zijn van de totstandkoming van ouderlijk gezag. Vaak leven ongehuwde vaders in de veronderstelling dat erkenning automatisch tot ouderlijk gezag leidt, maar in Nederland is hiervan geen sprake.

Wanneer een moeder een kind bijvoorbeeld meeneemt naar het buitenland, staat een ongehuwde vader met lege handen wanneer er geen gezamenlijk ouderlijk gezag is. Een ongehuwde vader moet bij de rechtbank gezamenlijk ouderlijk gezag laten inschrijven met toestemming van de moeder. Wanneer de moeder geen toestemming wil verlenen, kan de ongehuwde vader naar de rechter die toetst of de erkenning/gezamenlijk ouderlijk gezag in het belang is van het kind.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat de informatievoorziening van gemeenten niet eenduidig is, zodat lang niet alle ouders voldoende geïnformeerd die beslissing kunnen nemen. Het Centrum IKO pleit voor een laagdrempelige duidelijke informatievoorziening voor alle ongehuwde ouders om vervelende situaties als kinderontvoering te voorkomen.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige