Kerk te schichtig bij echtscheiding

De meningen van kerkelijk leiders over de rol van de kerk bij een echtscheiding zijn verdeeld. Toch zijn veel van hen het over één ding eens. De kerk moet op dit punt minder terughoudend zijn. Die conclusie volgt uit het symposium ‘Stuk Geluk’, dat onlangs plaatsvond in Ede.

Predikant Rob Visser, één van de vertegenwoordigers, is oprichter van een zogenaamd parentshouse in de Amsterdamse wijk IJburg. Dat is een opvanghuis voor ouders die in scheiding liggen en daarom hun huis moeten verlaten. De predikant vertelt in het Reformatorisch Dagblad: ‘Als je als stel met kinderen uit elkaar gaat en het dichtstbijzijnde huis dat je kunt vinden staat in Den Helder, is dat niet handig.’ De predikant is niet de enige die er zo over denkt. Zo’n 75 kerkelijke gemeenten zijn bezig met een soortgelijk initiatief.

Heeft de kerk een rol bij echtscheidingen?

Toch zijn de kerkelijke vertegenwoordigers niet eensgezind over de rol van de kerk bij een echtscheiding. Zo menen sommigen dat de kerk wel degelijk een rol heeft, maar dat doorverwijzing naar professionele hulpverleners het uitgangspunt moet zijn. Volgens anderen moet de kerk überhaupt terughoudend zijn bij echtscheidingen.

Tijdens het symposium in Ede was er ook aandacht voor de rol van de overheid. ChristenUnie-kamerlid Voordewind pleit voor ruimer ouderschapsverlof en “schooltijdbanen”. Jaap van der Meiden, docent op de Christelijke Hogeschool in Ede, wil een vergoeding voor relatietherapie vanuit de overheid. Mediator dr. mr. Fred Schonewille ziet heil in verplichte mediation.
De meningen zijn verdeeld, maar over de centrale gedachten zijn de partijen het eens. De kerk moet minder schuchter zijn. Het symposium werd georganiseerd door onder meer het nieuwe Netwerk Christen Familie Mediators (NCFM), de Christelijke Hogeschool Ede en uitgeverij Kok.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige