Aantal echtscheidingen in 2020 inderdaad gedaald

CBS: aantal echtscheidingen in 2020 gedaald
Het CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek, publiceert jaarlijks het aantal echtscheidingen dat in Nederland is uitgesproken. Onlangs zijn de cijfers over het jaar 2020 bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat het aantal echtscheidingen is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Geen verrassing voor de familierechtadvocaten van de vFAS.

1.000 scheidingen minder
In 2020 zijn 28.965 echtscheidingen geregistreerd, blijkt uit de cijfers van het CBS; in 2019 waren dat er 30.041. Een verschil van ruim 1.000 scheidingen. Dit verbaast de familierechtadvocaten/mediators van de vFAS, de Nederlandse Vereniging van Familie- en Erfrechtadvocaten/Scheidingsmediators, niet. Al in het voorjaar van 2020 merkten zij dat het een stuk rustiger werd in hun praktijk. Dat de Rechtbanken en Hoven vanwege de coronapandemie bijna twee maanden dicht zijn geweest, heeft hier uiteraard zeker ook aan bijgedragen.

corona
Een exacte oorzaak is niet vastgesteld, maar er zijn meerdere corona-gerelateerde redenen te bedenken waarom het aantal echtscheidingen vorig jaarminder was dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit het onderzoek  dat de vFAS medio vorig jaar onder de leden uitvoerde. Veel advocaten zijn van mening dat de financiële onzekerheid die de coronapandemie vooral in het eerst half jaar van de crisis opleverde, er mede voor heeft gezorgd dat mensen een scheidingsbeslissing hebben uitgesteld.

minder huwelijken
De daling van het aantal echtscheidingen kan ook het gevolg zijn van het feit dat steeds minder mensen trouwen. In 2020 zijn 50.233 getrouwd; in de jaren ervoor schommelde dat aantal tussen de 63.000 en 64.000. Daarbij moet wel vermeld worden dat het aannemelijk is dat dit cijfer zo laag is omdat veel mensen hun huwelijk hebben moeten uitstellen vanwege de coronacrisis. Het aantal geregistreerde partnerschappen daarentegen, neemt toe (2.735 in 2019 en 2.837 in 2020), omdat het aantal stellen dat een geregistreerd partnerschap sluit als alternatief voor het huwelijk, ook is gestegen.

Bron: CBS

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige