CBS: ‘Drie op de tien vijftienjarigen wonen niet met beide ouders’

Drie op de tien vijftienjarigen wonen niet meer samen met beide ouders, in de meeste gevallen komt dit door een scheiding. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die op 1 mei werden gepresenteerd. Het aantal kinderen van wie de ouders uit elkaar zijn gegaan, is de laatste tien jaar gestegen.

In 2016 maakten meer dan 53 duizend kinderen mee dat hun ouders uit elkaar gingen. Bij 33 duizend kinderen ging het om een echtscheiding en bij 20 duizend kinderen waren de ouders niet getrouwd. Het aantal kinderen dat jaarlijks betrokken is bij een echtscheiding is tamelijk stabiel. Het percentage van de kinderen dat niet gezamenlijk met beide ouders woont, is echter toegenomen. 

Grotere kans

Volgens het CBS lopen kinderen van ongehuwde ouders een groter risico dat hun ouders uit elkaar gaan dan kinderen van gehuwde ouders. Van de kinderen die aan het begin van 2017 nog bij hun gehuwde ouders woonden, waren bij 1,5 procent de ouders in datzelfde jaar uit elkaar. Bij kinderen met ongehuwde ouders was dit 3,6 procent. De kans dat kinderen van ongehuwde ouders meemaken dat de ouders uit elkaar gaan, neemt in de eerste jaren na de geboorte toe en blijft tijdens de periode van de basisschool min of meer stabiel. Bij gehuwde ouders stijgt de kans op een echtscheiding tot het zesde levensjaar van het kind, daarna daalt het.

Goed scheiden

De impact van een scheiding is vaak groot voor zowel de ouders als de kinderen. Als ouders uit elkaar gaan, is het belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken en dat de kinderen hierbij op een bij hun leeftijd passende wijze worden betrokken. Deze afspraken worden doorgaans vastgelegd in een ouderschapsplan. Emoties rondom het uit elkaar gaan, maken het vaak lastig om samen tot een ouderschapsplan te komen. Een vFAS-advocaat-mediator kan u hierbij helpen.

Op deze pagina leest u meer over hoe u goed uit elkaar kunt gaan als u kinderen heeft.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.