Britse rechter weigert scheiding

Britse Tini Owens mag niet scheiden
De 65-jarige Tini Owens wilde scheiden van haar 78-jarige man Hugh, maar hij wilde dat niet. Twee rechters die de zaak behandelden, oordeelden dat er nog toekomst zit in het huwelijk en vonden een scheiding niet gewenst.

Volgens de vrouw is het huwelijk liefdeloos en hebben ze elkaar niets meer te vertellen. Haar man is het daar niet mee eens en vindt dat het huwelijk nog best door kan gaan. En dus is er volgens de Britse rechters in die specifieke zaak geen reden om het huwelijk te ontbinden. Pas als ze op papier vijf jaar gescheiden van elkaar wonen, is dat volgens het Engelse recht wel een gegronde reden om te scheiden.

Victoriaanse tijdperk

Reden van de uitspraak is dat het Engelse scheidingsrecht nog teruggaat tot het Victoriaanse tijdperk. Daarin staat dat de rechter duidelijke gronden moet zien om een huwelijk te verbreken. Volgens Tini zijn die er wel degelijk, zo geeft ze aan dat ze voortdurend wordt uitgescholden, omdat hij boos is omdat ze een affaire heeft gehad. Ook wordt ze bekritiseerd waar de huishoudster bij is en zwijgt hij haar dood tijdens gezamenlijke etentjes.

Het enige wat de vrouw juridisch nog kan doen om toch te kunnen scheiden is naar het Supreme Court, de hoogste rechtbank van Engeland. Doet ze dit niet, dan moet ze geduld hebben en wachten totdat ze op papier vijf jaar gescheiden van haar man woont.

De zaak roept veel vragen op in het land, zo zijn er al vragen gesteld in het parlement. Steeds meer mensen zijn het er over eens dat het Engelse scheidingsrecht vernieuwd en aangepast moet worden aan de huidige tijd, omdat het tegenwoordig toch vrij normaal is om te scheiden.

In Nederland is het zo, dat wanneer één van de partners wil scheiden, hij of zij met behulp van een advocaat een eenzijdig verzoekschrift bij de rechter kan indienen. In dit verzoekschrift dient volgens de wet te worden vermeld dat het huwelijk ‘duurzaam is ontwricht’. In Nederland doet de rechter geen onderzoek naar de vraag of er daadwerkelijk sprake is van duurzame ontwrichting. Wanneer één partij wil scheiden, dan zal de rechter vrijwel altijd beslissen dat het huwelijk duurzaam is ontwricht en kan de scheiding dus ook zonder instemming van de andere partner plaatsvinden.

 

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige