Automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag bij erkenning

automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag bij erkenning
De Eerste Kamer heeft op dinsdag 22 maart ingestemd met het wetsvoorstel waarmee ook ongehuwde partners bij erkenning van hun kind het wettelijke gezamenlijke gezag kunnen krijgen. De initiatiefnemers van dit wetsvoorstel zijn van mening dat de huidige wetgeving niet goed meer aansluit op de behoefte van de veranderde samenleving, waarbij verschillende samenlevingsvormen steeds gangbaarder zijn geworden.

In de huidige wetgeving is het zo, dat wanneer u en uw partner een kind krijgen en u niet bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft, alleen de biologische moeder automatisch het ouderlijk gezag heeft. Heeft u bijvoorbeeld een samenlevingscontract of heeft u niets vastgelegd, dan moet u als vader van het kind of partner van de biologische moeder niet alleen naar de gemeente om het kind te erkennen, maar moet u ook samen met de biologische moeder een gezamenlijk verzoek tot ouderlijk gezag bij de rechtbank in dienen.  

Onder de nieuwe wet is het niet meer nodig om het ouderlijk gezag via de rechter te regelen wanneer u niet bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft. Wanneer u, als partner van de moeder, het kind bij de gemeente erkent, geldt automatisch het ouderlijk gezag. U kunt uw kind erkennen bij de aangifte van de geboorte in uw gemeente.

Buiten het feit dat de nieuwe wet beter aansluit bij de huidige, verschillende samenlevingsvormen, is het zo dat in de nieuwe situatie de belangen van het kind beter kunnen worden gewaarborgd. Bovendien wordt het onderscheid tussen kinderen geboren uit gehuwde ouders of ongehuwde ouders weggenomen en ook zorgt de nieuwe wet ervoor dat problemen worden weggenomen die door de huidige wetgeving worden veroorzaakt.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige