Advocaatkosten procedure terugvordering alimentatie niet aftrekbaar

De kosten die worden gemaakt om alimentatie of een afkoopsom te krijgen of te behouden, mogen als aftrekpost worden opgevoerd in de aangifte inkomensbelasting. Het gaat om onder meer advocaatkosten, telefoonkosten, portokosten, reiskosten en incassokosten. Advocaatkosten die worden gemaakt om de vermogensrechtelijke afwikkeling te regelen, mogen niet als aftrekpost worden opgevoerd.

Het Hof Den Haag oordeelde onlangs dat een man de kosten die hij maakte ten behoeve van de terugvordering van alimentatie niet in aftrek kan brengen in zijn aangifte Inkomstenbelasting. De man betaalde in de periode 1992 tot en met 2004 alimentatie aan zijn ex-echtgenote. Rond het jaar 2011 startte de vrouw echter een procedure om de tijdens de huwelijksgemeenschap opgebouwde pensioenrechten te betrekken in de gemeenschap.
 
De man kwam er echter in dezelfde periode achter dat hij jarenlang te veel alimentatie had betaald dan waar de vrouw recht op had, omdat zij een hoger inkomen had dan waar de alimentatie op was gebaseerd. De man spande daarom een gerechtelijke procedure aan om de te veel betaalde alimentatie terug te eisen en voerde in zijn aangifte Inkomstenbelasting een post aan gemaakte advocaatkosten op. De belastinginspecteur accepteerde de aftrekpost echter niet. En ook de Rechtbank Den Haag verklaarde het beroep van de man tegen het afgewezen bezwaar, ongegrond. Volgens de rechtbank zijn alleen de kosten die gemaakt zijn tot verwerving, inning en behoud van uitkeringen en verstrekkingen aftrekbaar. Daarvan is in dit geval - waarbij de advocaatkosten in feite zijn gemaakt om te voorkomen dat een hogere alimentatieverplichting zou ontstaan, dan wel om alle in het verleden gedane alimentatiebetalingen terug te draaien - geen sprake. Anders dan de man dacht, hoeft ook het (eventuele) ontstaan van een terugbetalingsverplichting bij de ex-echtgenote voor de in het verleden (ten onrechte) ontvangen alimentatiebetalingen, niet te gelden als een dergelijke uitkering of verstrekking.
 
Het hof bekrachtigde de uitspraak van de rechtbank en oordeelde overigens nog dat de man het hof verkeerd had voorgelicht door geen melding te maken van de door hem van zijn ex-echtgenote ontvangen proceskostenvergoeding. Hierdoor waren de gemaakte advocaatkosten per saldo lager dan de man had voorgespiegeld. Het verschil was volgens het hof bovendien niet aftrekbaar.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige