Wanneer uw ex het spaargeld van uw kinderen opneemt

Het komt regelmatig voor dat bij een echtscheiding één van de ouders het spaargeld van hun kinderen opneemt. Kan dit zomaar? Wie beschikt er eigenlijk over het spaargeld van de kinderen? En welke stappen kunt u ondernemen om het geld weer terug te krijgen?

Wanneer de spaarrekening op naam van uw kind staat, dan is het kind ook de rechthebbende van het geld op de betreffende spaarrekening. Dit wil zeggen dat het saldo op de rekening het eigendom van hem of haar is. Zo lang het kind nog minderjarig is, zijn de ouders bevoegd om het bewind te voeren over de spaarrekening.

Wanneer de spaarrekening niet op naam van het kind staat, maar op naam van (een van de) ouders is afgesloten, blijven de ouders rechthebbenden. Vader en moeder hebben dan de zeggenschap over het saldo op de spaarrekening. En zijn dus ook bevoegd om het geld op te nemen.

Het beheer van het spaargeld

Vaak voeren ouders gezamenlijk bewind over het vermogen van hun kind(eren). Het bewind kan ook gevoerd worden door één van de ouders. Dit mag echter alleen indien de andere ouder hier geen bezwaar tegen heeft.

Ouders moeten het bewind over het vermogen van hun kind als goede bewindvoerders voeren. Dit houdt in dat ouders het geld niet mogen opnemen voor eigen gebruik. Het saldo op de spaarrekeningen van de kinderen behoort tot het vermogen van het kind. Het geld mag dan ook alleen worden opgenomen in het belang van het kind.

Wat kunt u als ouder doen?

Wanneer uw partner zonder goede reden het spaargeld van de kind(eren) heeft opgenomen, wordt dit in strijd geacht met goed bewindvoerderschap. Welke stappen kunt u als ouder ondernemen? Allereerst is het verstandig om het bespreekbaar te maken met uw (ex-)partner.

Misschien heeft de andere ouder het geld opgenomen om het veilig te stellen, zodat het kind niet gedupeerd wordt. Wanneer jullie samen niet tot een geschikte oplossing komen, is het mogelijk om een oplossing te zoeken met de hulp van een mediator.

Daarnaast kan er via een advocaat een verzoek worden gedaan tot benoeming van een bijzondere curator. Een bijzondere curator behartigt de belangen van minderjarige kinderen. De bijzondere curator krijgt, na benoeming, van de rechter een specifieke taakomschrijving mee.

Dat zou in dit geval kunnen zijn: het terugvorderen van het opgenomen spaargeld. Daarnaast kan jullie kind ook zelf, zonder een verzoekschrift, om een bijzondere curator verzoeken. Dit kan hij/zij doen door een brief aan de rechter te schrijven.

Petra den Hollander
Advocaat en mediator
www.advocatenpraktijkdenhollander.nl

Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. P.A. (Petra) den Hollander

mr. P.A. (Petra) den Hollander

Werkzaam bij: Mediation & Advocatenpraktijk Den Hollander

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.