Scheiden, kan het goedkoper?

Een terechte vraag die ik vrijwel elke scheiding hoor is; ‘Hoe kan ik zorgen dat mijn scheiding niet te veel geld kost?’ Ik geef vier praktische tips.

1) Advocaat of mediator?

Scheiden kan via een mediator (samen naar één persoon) of via een advocaat. Scheiden via een mediator is goedkoper wanneer u in staat bent samen afspraken te maken. Maar dat geldt niet altijd. Zeker als de financiële belangen én de verschillen van inzicht groot zijn, kan het efficiënter zijn ieder apart een advocaat te nemen.

2) Goedkoop is duurkoop.

Ook scheiden kan tegenwoordig via internet. Scheidingsadviseurs, -makelaars, -deskundigen: ze bieden voor een zeer laag bedrag een pakket aan om online te scheiden via ‘tools’ en ‘modules’. Elke echtscheiding is echter anders en elke relatie steekt anders in elkaar. Maatwerk is belangrijk, het gaat om ieders toekomst. Een scheiding is zo veelomvattend en wij zien de wrange vruchten van online scheidingen. We zien steeds vaker convenanten die aan alle kanten rammelen. Er zijn vervolgens echter helaas vaak procedures nodig om die te herstellen. Dan is goedkoop toch echt duurkoop. Ons advies is om goed geïnformeerd te scheiden en te zorgen dat u weet wat uw rechten en plichten zijn. Een advocaat/ mediator van de vFAS heeft alle kennis in huis en helpt u graag bij alle facetten van de scheiding.

3) Doe veel zelf.

Een advocaat of mediator kost geld. Alles wat u zelf kunt doen, scheelt geld. Allereerst is het handig de papieren, die worden opgevraagd in een vroegtijdig stadium aan de advocaat of mediator te verstrekken. Daarnaast kunt u – als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn - vast kijken of u samen met uw ex-partner afspraken kunt maken over de zorgregeling en andere zaken voor het ouderschapsplan.

Ook de inboedel kunt u gezamenlijk verdelen door per kamer een lijst te maken en af te spreken wie wat wil hebben. Bij belangrijke bezittingen zoals een auto, een huis of een onderneming, is het verstandig vast de waarde op te vragen. Ook het maken van een budgetplan voor de toekomst (na de scheiding) is aan te raden. Uw advocaat of mediator kan vertellen wat u zelf kunt doen en hier praktische tips bij geven. Dit scheelt vaak niet alleen geld, maar ook tijd.

4) Luister alleen naar goede adviezen aan.

Alleen goede adviezen aannemen, lijkt een open deur, maar in de praktijk blijkt dit lastig. Iedereen kent wel een ervaringsdeskundige en iedereen wil graag helpen. Hoewel vrijwel altijd goedbedoeld, werkt het vaak averechts. Elke scheiding is anders, net zoals elke relatie anders is.

Een buurvrouw die adviseert; ‘Zorg dat je in het huis kunt blijven wonen’ weet niet hoeveel hypotheek er op de woning rust en hoe het verdere financiële plaatje eruit ziet. Een vriendin die zegt: ‘Het is meer dan genoeg dat de kinderen één keer per veertien dagen naar hun vader gaan’ heeft vaak geen idee wat dit daadwerkelijk voor jullie kinderen zou betekenen. Veel beter kunt u mensen vragen te helpen met praktische zaken of er simpelweg als steun voor u te zijn.

U kunt zelf het beste bepalen wat belangrijk is voor de toekomst. Dit kunt u vervolgens bij de advocaat of mediator aangeven, zodat dit meegenomen wordt in het proces van scheiden. Dit scheelt veel geld, omdat het in de praktijk vaak leidt tot een snellere oplossing zonder onnodige juridische strijd.

Mr. Sietske Diepeveen-Goldhoorn advocaat/ mediator
Boeve familierecht & mediation, Arnhem
www.boevefamilierecht.nl

Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. S.M. (Sietske)  Diepeveen-Goldhoorn

mr. S.M. (Sietske) Diepeveen-Goldhoorn

Werkzaam bij: BOEVE Familierecht & Mediation

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige