Oosje wil haar schilderij terug!

Rijksmuseum Amsterdam
Onlangs stuitte ik op het opmerkelijke verhaal van Oosje Silbermann (88). Zij had beslag laten leggen op één van de pronkstukken van de afdeling 20ste -eeuwse kunst in het Rijksmuseum. Zeven jaar geleden heeft zij het kostbare schilderij van Bart van de Leck zelf aan het museum geschonken, ‘om de goden gunstig te stemmen’. Haar kleindochter had een hersentumor en gevreesd werd voor haar leven. Een stem in haar hoofd dicteerde Oosje een offer te brengen. Als ze dat deed, zou haar kleindochter blijven leven. Maar zeven jaar na de schenking is de kleindochter gezond en komt mevrouw Silbermann terug op haar eerdere schenking.

Ze verkeerde destijds in een verwarde toestand. Door de ziekte van haar kleindochter was zij naar eigen zeggen wilsonbekwaam met betrekking tot de schenking. Omdat zij destijds handelde onder invloed van een geestelijke stoornis eist zij de schenking nu te vernietigen. De situatie van verwardheid duurde enkele jaren.

Dit is een bijzondere situatie: wat nu te doen? Er moeten juridische zaken worden uitgezocht, bijvoorbeeld: gold er ten tijde van de schenking een beschermingsmaatregel (curatele, onderbewindstelling) die deze dame had kunnen beschermen tegen deze ‘ongewenste schenking’? En wat nou als Oosje in Spanje was gaan wonen na haar pensioen, wat zou dat veranderen aan de situatie?  Is er een verdrag tussen Nederland en Spanje wanneer deze zaak leidt tot rechterlijke beslissingen? Lees hier verder voor een antwoord op deze vragen.

Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. S.L.A. (Sandra)  Verburgt

mr. S.L.A. (Sandra) Verburgt

Werkzaam bij: Delissen Martens advocaten belastingadviseurs B.V.

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige