Kort geding om verhuizing te voorkomen

Kort geding tijdens scheiding
Het is net weekend als ik een e-mail van Lisette ontvang. Ze heeft een dagvaarding op de deurmat gekregen. Haar ex-partner Jim heeft een kort geding aangespannen waarbij hij een verbod vraagt voor de verhuizing van Lisette en hun driejarige dochtertje Tara naar Italië.

Maandagochtend zit Lisette mij op kantoor en vertelt dat haar nieuwe vriend Greg, professioneel basketballer, een contract heeft gekregen bij een Italiaanse basketbalclub. Lisette wil graag meeverhuizen naar Italië, samen met haar dochtertje.

Ze geeft me een inkijkje in haar huwelijk met Jim en vertelt dat het soms moeilijk was. Lisette heeft meerdere malen melding moeten maken van huiselijk geweld. Sinds zij en Jim uit elkaar zijn, ziet Jim zijn dochter Tara niet vaak. Er is nog regelmatig ruzie tussen beide ex-partners. Jim had om het gezamenlijke gezag over Tara gevraagd. Naast het kort geding dat Jim nu heeft aangespannen, had hij al eerder ook een verzoek bij de rechter ingediend tot gezamenlijk gezag. In het kort geding heeft hij een verhuisverbod gevraagd, in ieder geval tot het moment dat de rechter in de andere procedure over het gezamenlijke gezag had beslist.

Het kort geding: de rechter vraagt partijen met elkaar te praten

Op dinsdag vindt het kort geding plaats. De rechter vraagt tijdens de zitting aan partijen om met elkaar te praten. De zitting wordt even geschorst en op de gang op de rechtbank spreken Jim, Lisette, de advocaat van Jim en ik ruim een uur met elkaar. Ik vraag aan Jim wat hij nu echt wil; wat is voor hem het belangrijkste? En stel nou dat Lisette toch met Tara gaat verhuizen, hoe vaak wil hij haar dan zien? Jim geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat hij als vader wordt erkend. Hij begrijpt ook dat de verhuizing naar Italië een mooie kans is voor Lisette en wil haar dit eigenlijk ook niet ontnemen. Hij vindt het wel op zijn plaats als Lisette eens in de zes weken met Tara naar Nederland vliegt, zodat hij Tara dan kan zien.

Tegen gezamenlijk ouderlijk gezag

Vervolgens vraag ik aan Lisette waarom zij zo tegen het gezamenlijke ouderlijk gezag is. Lisette vertelt dat zij het gevoel heeft dat Jim haar zo vaak dwars wil zitten. Zij is bang dat als zij op een later moment weer wil verhuizen, of met Tara op vakantie wil, Jim haar deze toestemming niet geeft. Dat is natuurlijk wel noodzakelijk is als je samen het gezag deelt.

Uiteindelijk komen we overeen dat Jim toch -mede- het ouderlijke gezag krijgt, onder de voorwaarden dat in het ouderschapsplan wordt opgenomen dat Lisette elke zes weken met Tara naar Nederland vliegt en dat Lisette op voorhand onbeperkte verhuistoestemming krijgt. In het ouderschapsplan komt ook te staan dat Lisette toestemming heeft om waar dan ook met Tara op vakantie te gaan. Het kort geding wordt daarop door Jim ingetrokken. Zowel Lisette als Jim kunnen weer door met hun leven. Lisette met Tara in Italië en Jim in Nederland.

Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. J. (Janneke)  Mulder

mr. J. (Janneke) Mulder

Werkzaam bij: Uiteen - Kantoor voor Familie- en Erfrecht

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige