Hoe komt u een scheiding zonder kleerscheuren door?

10 tips voor een soepele scheiding door advocaat/mediator Kim Suijker.

1) Zet het belang van je kinderen boven uw eigen belang. Vraagt u zich bij elke afspraak - die u bij de scheiding op papier zet - af of die in het belang van de kinderen is. Als u zichzelf steeds die vraag stelt, komt u wellicht tot andere keuzes. Zelfs als u en uw ex-partner lijnrecht tegenover elkaar staan, hebben jullie nog steeds één ding gemeen: u bent allebei ouders van de kinderen en wilt het beste voor hen.

2) Scheiden doet u samen, de ander gaat ook door een proces. Misschien bent u ontzettend boos op uw ex-partner, of teleurgesteld. Misschien bent u volledig verrast door het beëindigen van de relatie. Wat uw situatie ook is, onthoud dat uw ex-partner ook door een moeilijke tijd gaat. 

3) Schakel hulp in. Behalve een emotionele aangelegenheid, heeft scheiden ook een zakelijke en juridische kant. Neem iemand in de arm die hier verstand van heeft. Dat scheelt enorm veel tijd en geld. Ook voorkomt het dat je fouten maakt of dingen over het hoofd ziet. Bovendien geeft het jou de tijd om met de emotionele kant aan de slag te gaan. Die is al omvangrijk genoeg!

4) Maak realistische en haalbare afspraken. De afspraken die u maakt, moeten niet alleen op papier kloppen, maar ook haalbaar zijn in de praktijk. Co-ouderschap met een verdeling van 50/50 van de zorg, is bijvoorbeeld niet realistisch als de ene partner fulltime werkt en de ander parttime. 

5) Wees flexibel. Bij een scheiding zal niet alles gaan zoals u het wilt. Daarbij zal u niet elke keer aan het langste eind trekken. Wees duidelijk over wat echt heel belangrijk is, maar ook flexibel om water bij de wijn te doen waar het kan. Ook na de scheiding is dat van belang. Als de kinderen een paar dagen bij uw ex-partner zijn, zal het anders gaan dan bij u thuis. Laat het los. 

6) Informeer de mensen om u heen. Een scheiding is een life changing event, dat enorme impact heeft. Dat geldt ook voor uw dierbaren, zoals ouders, broers of zussen en beste vrienden. Ook voor hen heeft uw scheiding impact. U hoeft niet in de details te treden. Sterker nog: voor alles wat u bij de mediator of advocaat bespreekt, geldt geheimhoudingsplicht. Vertel echter wel van jullie besluit en het waarom. Dat zorgt voor begrip, en lucht bovendien op.

7) Geef de kinderen de ruimte om verdrietig te zijn. Ieder heeft zijn eigen manier om met verdriet of verlies om te gaan. Kinderen zullen op hun eigen manier reageren, en misschien niet zoals u had verwacht of gewild. Geef je kinderen de ruimte om een scheiding op hun eigen manier te verwerken, in hun eigen tijd.

8) Zet de afspraken op papier. Dan kunt u er altijd op terugvallen als er in de praktijk onduidelijkheid ontstaat. Zo kunt u misverstanden voorkomen. Gaat u nog - voor het eerst -naar een mediator of advocaat? Zet dan ook zo veel mogelijk op papier en bereid het gesprek goed voor. Later, als de scheiding een feit is en de omstandigheden veranderen, heeft u een basis om op terug te vallen.

9) Kijk vooruit. Ook al lijkt de wereld stil te staan als uw relatie ten einde loopt, er ligt ook weer een hele toekomst voor u. En natuurlijk mag u zich volledig ellendig voelen. Maar houd in gedachten dat u ook weer in rustiger vaarwater komt.

10) Práát met elkaar. Boosheid, verdriet en teleurstelling zitten vaak in de weg. Al die emoties bemoeilijken het luisteren. Laat de ander uitpraten en neem de tijd om uw antwoord te formuleren. Dat zorgt voor meer begrip voor elkaar. Bovendien helpt het om te begrijpen waarom je ex-partner bepaalde wensen heeft. Of om juist uit te leggen waarom u bepaalde dingen (niet) wilt.

Mr K.C.G.M. Suijker advocaat/mediator
Advocatenkantoor Suijker te Apeldoorn
www.advocatenkantoorsuijker.nl

Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. K.C.G.M. (Kim)  Suijker

mr. K.C.G.M. (Kim) Suijker

Werkzaam bij: Advocatenkantoor Suijker

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

U chat met:

Chat offline

Momenteel is chat niet beschikbaar. Probeer het op een later tijdstip nog eens of gebruik het formulier om uw vraag aan ons te stellen.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

Bedankt, u ontvangt een reactie per e-mail.

1 agent online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige