Hoe zit dat nu precies met huwelijkse voorwaarden?

Geregeld krijg ik in mijn praktijk de vraag: hoe zit dat nu met huwelijkse voorwaarden? Moet je jaarlijks verrekenen? Wat verreken je dan?

Ik krijg vragen: hoe zit dat nou?

Mensen om mij heen stellen vragen, willen weten: hoe zit dat nu met die huwelijkse voorwaarden en de wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen? Wanneer er een verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden wordt opgenomen, is het inderdaad zaak om jaarlijks met elkaar ‘af te rekenen’. Het bijhouden van een administratie vindt eigenlijk niemand leuk, maar is van groot belang.


In het merendeel van de huwelijkse voorwaarden is een zogenoemd periodiek verrekenbeding opgenomen. Hiermee willen de echtgenoten het vermogen - dat tijdens het huwelijk door arbeid is verworven - delen. Het inkomen dat niet is uitgegeven aan huishoudelijke kosten en dus is (over)gespaard, moet ieder jaar tussen de echtgenoten worden verdeeld.

Niet verrekenen heeft soms behoorlijke consequenties

Niet erg romantisch. Gedurende het huwelijk wordt dit dan ook vrijwel nooit gedaan, met soms vergaande consequenties. Wanneer er tijdens het huwelijk niet is verrekend, zegt de wet eigenlijk: het vermogen dat bij het einde van het huwelijk aanwezig is, is waarschijnlijk gevormd uit inkomen dat verrekend had moeten worden. In principe hebben de echtgenoten dan recht op de helft van al het vermogen dat tijdens het huwelijk is ontstaan. Alsof ze in gemeenschap van goederen waren getrouwd.

Bijhouden van een goede administratie is een must

Maar is een echtpaar dan eigenlijk weer gehuwd in gemeenschap van goederen? Nee, door de huwelijkse voorwaarden ontstaat er géén gemeenschappelijk eigendom en geen gemeenschappelijk aansprakelijkheid voor schulden. Bij een niet-uitgevoerd verrekenbeding wordt de echtgenoot dan ook geen mede-eigenaar van een woning of onderneming. Wel kan het dus zijn dat de waarde dient te worden gedeeld (dit noemen we dan weer verrekenen). Behalve wanneer een echtgenoot kan bewijzen dat het vermogen niet is ontstaan uit te verrekenen inkomen. Het bijhouden van een goede administratie is dus een must.

Nieuwe wet sinds 1 januari 2018

Op 1 januari 2018 is de wet Beperking Wettelijke Gemeenschap van Goederen ingegaan. Volgens deze wet blijft al het vermogen (bezittingen én schulden) van voor het huwelijk privé. Dit geldt ook voor erfenissen en giften, die zijn ontvangen tijdens het huwelijk. Alleen het vermogen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, moet worden gedeeld. Voor een goede werking van deze wet is het, net als bij huwelijkse voorwaarden, van belang dat de echtgenoten een administratie bijhouden.

Bij het trouwen moeten de echtgenoten met elkaar vaststellen en vastleggen welke bezittingen en schulden al aanwezig zijn. Wordt dit niet gedaan, dan zal het bij een echtscheiding of het overlijden van een echtgenoot lastig worden om uit te zoeken wat privé en wat gemeenschappelijk vermogen is. Uiteraard blijft het mogelijk huwelijkse voorwaarden op te stellen, al dan niet met het veelbesproken verrekenbeding. Ook echtgenoten die wel in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen, kunnen dit in huwelijkse voorwaarden laten vastleggen.

Lastig en onromantisch?

Vergeet dus niet uw administratie bij te houden. Het mag dan lastig zijn en als onromantisch worden gezien: het kan soms heel veel teleurstellingen voorkomen!

Meer weten over de nieuwe wet? Lees het op verder-online.nl

Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. J. (Joyce) van Dijk

mr. J. (Joyce) van Dijk

Werkzaam bij: VQ Advocaten

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.