Een handdruk en een foto

Een handdruk en een foto bij een scheiding
Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, soms gebeuren er ook mooie dingen in de praktijk van de scheidingsadvocaat. Zo ook op die donkere en grijze novemberavond waarop Bertina en Mark verschijnen.

Bertina en Mark waren al bijna twintig jaar getrouwd, toen ze besloten te scheiden. Ze hadden drie kinderen waarvan er nog eentje thuis woonde. Samen hadden Mark en Bertina samen een agrarisch onderneming, die ze wilden verkopen.

Gelukkig bracht de verkoop van het bedrijf genoeg geld op voor beiden om daarvan na de echtscheiding goed rond te kunnen komen. Discussie over partneralimentatie was dus niet aan de orde. Bovendien waren de echtelieden nog geen vijftig jaar, en dus jong genoeg om - zo nodig - hun eigen inkomen te verdienen.

Susan, de nog thuiswonende dochter, mocht zelf bepalen bij wie ze ging wonen en kon bij allebei haar ouders terecht. De kinderen waren door beide ouders betrokken bij het besluit. Ze hadden alle begrip, hoewel ze natuurlijk verdriet hadden van deze beslissing.

Wilt u een foto maken van de ondertekening van onze scheiding?

Huwelijksvermogen gelijk gedeeld

Het bijzondere in deze zaak was dat Mark en Bertina onder huwelijkse voorwaarden waren gehuwd met een periodiek verrekenbeding. Dat verrekenbeding was nooit uitgevoerd. In het algemeen wordt er dan van uitgegaan dat alles wat ze aan het eind van het huwelijk hebben opgebouwd van hen gezamenlijk is.

Zo dachten deze man en vrouw daar in ieder geval over. Zij besloten dan ook - mede om fiscale redenen - de huwelijkse voorwaarden om te zetten naar een gemeenschap van goederen. Zo werd hun huwelijksvermogen gelijk verdeeld.

In nauw overleg met de accountant van het stel heb ik het convenant opgesteld en op die donkere en regenachtige woensdagavond in november zou het – in mijn kantoor – worden ondertekend 

Een foto van de ondertekening

De handtekening moet worden gezet, als Bertina me opeens vraagt: ‘Wilt u een foto maken van de ondertekening?’ Dat vind ik wel bijzonder, maar ik geef graag gevolg aan haar verzoek. Op mijn vraag of zij elkaar dan ook de hand willen schudden na ondertekening van het convenant, wordt positief gereageerd. Dus ook als Mark en Bertina elkaar een hand geven en zij elkaar zelfs kussen, wordt door mij een foto gemaakt. Een bijzonder moment. 

Gert-Jan Overkleeft
Overkleeft Doornink advocatuur & mediation
Hoorn
info@overkleeftdoornink.nl

Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. J.H.F. (Gert-Jan)  Overkleeft

mr. J.H.F. (Gert-Jan) Overkleeft

Werkzaam bij: Overkleeft Doornink advocatuur & mediation

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige