De gevolgen van het coronavirus op de omgangsregeling volgens rechtspraak

omgangsregelingen moeten tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk doorgaan.
De gevolgen van de coronacrisis zijn inmiddels geruime tijd voelbaar. Advocaten krijgen veel vragen over het effect van het coronavirus op omgangsregelingen. Ik schreef eerder dat de omgangsregeling in de huidige omstandigheden in principe doorloopt waarbij uiteraard wel de richtlijnen van het RIVM opgevolgd moeten worden.

Inmiddels hebben verschillende rechters zich uitgelaten over verzoeken van een ouder om de omgangsregeling vanwege het coronavirus te wijzigen. Het blijkt dat rechters doorgaans aansluiting zoeken bij het eerder door ons vermelde uitgangspunt dat het coronavirus geen reden is om de omgangsregeling te wijzigen.

Rechtspraak laat zien dat omgangsregelingen ook in de huidige situatie en volgens de richtlijnen van het RIVM door kunnen gaan. Ook het sluiten van de basisscholen vormt geen rechtvaardiging voor het stoppen van omgang. Uit rechtspraak volgt tevens dat het voor kinderen belangrijk is dat zij regelmatig bij beide ouders kunnen zijn en dat de structuur en regelmaat van de bestaande omgangsregeling zoveel mogelijk intact blijft. Ook worden ouders erop gewezen dat het niet de bedoeling is dat een ouder eenzijdig de omgangsregeling stopt of aanpast.

Wel wordt door rechters consequent verwezen naar het belang voor ouders om zich aan de RIVM -richtlijnen te houden. Als alle partijen zich aan de richtlijnen houden, is er in principe geen beletsel om de omgangsregeling uit te voeren. Als geen sprake is van corona-achtige verschijnselen staan de richtlijnen fysiek contact tussen ouders die niet bij elkaar wonen en kinderen toe. De regel dat 1,5 meter afstand bewaard moet worden, geldt niet in gezinsverband. Omgang kan – kijkend naar de RIVM richtlijnen - niet plaatsvinden als een ouder of kind hoest of niest en koortsverschijnselen en/of benauwdheidsklachten heeft. In zo’n geval kan tijdelijk een oplossing worden gezocht in afspraken over contact met de andere ouder via Skype, Face time of telefoon. Het is in die situaties belangrijk dat ouders met elkaar in overleg naar een passende oplossing zoeken, waardoor het contact van de kinderen met de andere ouder zo min mogelijk wordt aangetast.

 

Eerdere blog van Mijke over dit onderwerp: klik hier

Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. M.A. (Mijke)  Baeten

mr. M.A. (Mijke) Baeten

Werkzaam bij: Baeten Advocatuur

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige