Veel vragen over de omgangsregeling ten tijde van het Corona-virus

Veel mensen hebben vragen over de omgangsregeling tijdens de Corona crisis
Sinds een paar weken staat de hele samenleving op z’n kop. Scholen, openbare voorzieningen, horeca en winkels zijn gesloten en de maatregelen die worden genomen om verdere verspreiding van het virus in te dammen, volgen elkaar in snel tempo op. Gisteren zijn de maatregelen bijvoorbeeld opnieuw aangescherpt. Heel verwarrend en het roept veel vragen op, merken ook wij in onze praktijk. Veel mensen nemen contact met ons op; ze hebben vooral vragen over hoe ze onder de huidige omstandigheden het beste om kunnen gaan met de omgangsregeling.

In antwoord op deze vragen kan gesteld worden dat het in principe zo is, dat je je ook onder de huidige omstandigheden zoveel mogelijk moet houden aan de afspraken die zijn gemaakt over de omgangsregeling. Als de kinderen gezond zijn en ook de ouders zich goed voelen, kunnen ze, als de overheidsregels dit toelaten, volgens afspraak bij beide ouders verblijven.

Voor kinderen is het goed om zoveel mogelijk de structuur aan te houden zoals die altijd is geweest. Ook voor hen is dit een verwarrende tijd: de scholen zijn dicht en afspreken met vriendjes is er niet meer bij; ze zullen graag tijd doorbrengen bij zowel hun moeder als hun vader zoals ze dat altijd al doen.

Natuurlijk is het niet onder álle omstandigheden mogelijk om de omgangsregeling in stand te houden zoals overeengekomen. Bijvoorbeeld wanneer één van de ouders, of zelfs beide, een cruciaal beroep uitoefenen. Ook kan het zo zijn, dat iemand in het gezin gezondheidsklachten heeft. Dan is het zaak dat ouders het overleg aangaan en dat zij bespreken hoe de afspraken zo kunnen worden gewijzigd, dat de omgangsregeling verantwoord en uitvoerbaar blijft. Het is van belang dat beide ouders zich hierbij flexibel opstellen. Blijf vooral met elkaar in gesprek en probeer er samen zo goed mogelijk uit te komen.

Met klem wil ik benadrukken dat het van het grootste belang is dat ouders zich houden aan de instructies van de overheid, zoals het vermijden van contacten, het houden van voldoende afstand en het opvolgen van hygiënevoorschriften. Als één gezinslid koorts heeft, moeten alle gezinsleden thuis blijven. Kortom; blijf met de kinderen zoveel mogelijk thuis! Ga je toch met ze naar buiten om bijvoorbeeld een frisse neus te halen of ze even te laten buitenspelen, zorg dan voor minimaal 1,5 meter afstand tot andere mensen; houd altijd toezicht.

Kortom, in deze ongewone situatie is het belangrijk dat ouders zelf hun verantwoordelijkheid nemen en met elkaar in overleg blijven. Levert dit problemen op, neem dan contact op met je advocaat/mediator.

NB: het kan zijn dat dit bericht vanwege alle snelle ontwikkelingen achterhaald raakt; houd daarom de betrouwbare nieuws-sites goed in de gaten!

Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. M.A. (Mijke)  Baeten

mr. M.A. (Mijke) Baeten

Werkzaam bij: Baeten Advocatuur

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige