5 Tips: wat moet u niet doen tijdens een mediation-traject?

Gaat u scheiden via mediation, dan zijn er een paar dingen die u vooral níet moet doen. Advocaat en mediator Christine Verhoeven geeft vijf tips.

1) Praten over de inhoud van de mediation. Wat u en uw (ex)partner bespreken bij de mediator, is niet voor niets geheim. Dat wordt de eerste keer direct uitgelegd en afgesproken. Juist door die geheimhouding kunt u open, eerlijk en vrijuit spreken. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het bereiken van overeenstemming.

2) Een oordeel of advies verwachten. De mediator geeft niemand gelijk of ongelijk. Als u gelijk wilt krijgen, dan moet u naar de rechter: die hakt knopen door, als geen ander. Dan kunt u ook ongelijk krijgen, trouwens. Wilt u een échte oplossing vinden, dan begeleidt de mediator het gesprek. Hij of zij geeft de juiste informatie om de weg vrij te maken naar een compromis.

3) Maak geen pleidooi of een voorbereiding waar u op bent afgestudeerd. Mediation is geen strategisch spel. Ook hier geldt: voor een mooi voorbereid pleidooi is de rechtbank de plek. In mediation gaat het er om niet alleen met het hoofd, maar zeker ook met het hart te spreken. Verras daarmee niet alleen de ander, maar wellicht ook uzelf.

4) Zeg niet: ‘hij/zij wil toch niet, het is allemaal zinloos’. Met die houding kan niet alleen die ander, maar ook uzelf in de comfortzone blijven. Niets mis met de comfortzone, maar daar gebeurt het niet, zo simpel is het. Denk het zelfs niet, ook niet even. Geloof erin, ga ervoor, ongeacht ‘de ander’ en wie weet krijgt het juist daardoor die onverwachte wending.

5) Verwacht geen wonderen: ook in mediation gaat uw ex niet veranderen, niet de eigen fouten inzien of -beter nog- u gelijk geven. En de mediator heeft ook de afstandsbediening niet die uw ex naar ander gedrag gaat zappen. Gaat niet gebeuren, dus stop met dat als inzet te nemen. Kijk daarentegen naar uzelf, denk na over hoe u zichzelf wilt bewegen ten opzichte van de ander. Trek grenzen en wees daarover duidelijk, een mediationgesprek is een prima plek om dat te doen. 

Christine Verhoeven
Advocaat en Mediator
Oostlander Verhoeven Advocaten & Mediators
Haarlem

Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. C.L. (Christine)  Verhoeven

mr. C.L. (Christine) Verhoeven

Werkzaam bij: Oostlander / Verhoeven Advocaten & Mediators B.V.

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige