5 Tips: wat moet u niet doen tijdens een mediation-traject?

1) Praten over de inhoud van de mediation. Wat u en uw (ex)partner bespreken bij de mediator, is niet voor niets geheim. Dat wordt de eerste keer direct uitgelegd en afgesproken. Juist door die geheimhouding kunt u open, eerlijk en vrijuit spreken. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het bereiken van overeenstemming.
2) Een oordeel of advies verwachten. De mediator geeft niemand gelijk of ongelijk. Als u gelijk wilt krijgen, dan moet u naar de rechter: die hakt knopen door, als geen ander. Dan kunt u ook ongelijk krijgen, trouwens. Wilt u een échte oplossing vinden, dan begeleidt de mediator het gesprek. Hij of zij geeft de juiste informatie om de weg vrij te maken naar een compromis.
3) Maak geen pleidooi of een voorbereiding waar u op bent afgestudeerd. Mediation is geen strategisch spel. Ook hier geldt: voor een mooi voorbereid pleidooi is de rechtbank de plek. In mediation gaat het er om niet alleen met het hoofd, maar zeker ook met het hart te spreken. Verras daarmee niet alleen de ander, maar wellicht ook uzelf.
4) Zeg niet: ‘hij/zij wil toch niet, het is allemaal zinloos’. Met die houding kan niet alleen die ander, maar ook uzelf in de comfortzone blijven. Niets mis met de comfortzone, maar daar gebeurt het niet, zo simpel is het. Denk het zelfs niet, ook niet even. Geloof erin, ga ervoor, ongeacht ‘de ander’ en wie weet krijgt het juist daardoor die onverwachte wending.
5) Verwacht geen wonderen: ook in mediation gaat uw ex niet veranderen, niet de eigen fouten inzien of -beter nog- u gelijk geven. En de mediator heeft ook de afstandsbediening niet die uw ex naar ander gedrag gaat zappen. Gaat niet gebeuren, dus stop met dat als inzet te nemen. Kijk daarentegen naar uzelf, denk na over hoe u zichzelf wilt bewegen ten opzichte van de ander. Trek grenzen en wees daarover duidelijk, een mediationgesprek is een prima plek om dat te doen.
Christine Verhoeven
Advocaat en Mediator
Oostlander Verhoeven Advocaten & Mediators
Haarlem