Wat zijn de voorwaarden om aan scheidingsmediation te beginnen?

Medation via de vFAS
Of u kort of lang getrouwd bent, wel of geen kinderen heeft; scheidingsmediation is voor iedereen geschikt. Samen een advocaat-mediator inschakelen brengt veel voordelen met zich mee. U komt samen tot oplossingen en onderlinge overeenstemming. Maar er is wel een voorwaarde: vrijwilligheid. Beide partners moeten bereid zijn om met een mediator om tafel te gaan en de gevolgen van de scheiding in overleg te regelen.

Een scheiding is een emotioneel proces, uw leven staat op het punt om volledig te veranderen. Dat kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Scheidingsmediation is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Het is belangrijk dat beide partners hieraan vrijwillig mee willen werken. Dat hoeft uiteraard niet te betekenen dat u uitkijkt naar de gesprekken over de scheiding, of dat u er direct alle vertrouwen in heeft dat er oplossingen komen; dergelijke emoties zijn heel normaal in deze lastige periode. Als u maar wel bereid bent om samen tot oplossingen te komen (in het belang van de kinderen en/of een goede verstandhouding) en afspraken te maken. U moet dus allebei uw scheiding met behulp van een scheidingsmediator willen regelen.

Een afspraak is een afspraak als u er sámen achter staat

Het is belangrijk dat u weet dat alles wat met de advocaat/mediator besproken wordt, vertrouwelijk is. In principe blijft alles tussen u, uw partner en de advocaat/mediator. Alles kan op tafel gelegd worden: er is ruimte voor uw twijfels, zorgen, boosheid en verdriet. Maar ook voor constructieve oplossingen, ideeën, open communicatie en belangen. Een afspraak is pas een afspraak als u dat samen heeft afgesproken. Een advocaat-mediator, het woord zegt het al, is naast mediator ook altijd (familierecht)advocaat en heeft zich aan het beroepsgeheim te houden. Er kan dus vrijuit gepraat worden: het zal tussen vier muren blijven. Het is niet de bedoeling dat u met iedereen alles deelt wat er tijdens de gesprekken bij de advocaat-mediator wordt besproken. Samen spreekt u van tevoren af of u iemand in vertrouwen kunt nemen gedurende het traject bij de advocaat-mediator (bijvoorbeeld een vriend of familielid).

Gemaakte afspraken vormen echtscheidingsconvenant

Wanneer er afspraken worden gemaakt tussen twee partners is het belangrijk dat ze zich hier allebei aan houden. Nadat u tot overeenstemming bent gekomen, zal de mediator de gemaakte afspraken op papier zetten. Vervolgens worden de afspraken door u beiden ondertekend. Die handtekening maakt de afspraken bindend. De gemaakte en ondertekende afspraken vormen een echtscheidingsconvenant. De afspraken over de kinderen worden neergelegd in een ouderschapsplan, dat op dezelfde manier bindend wordt gemaakt. De advocaat-mediator dient vervolgens een zogenaamd gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. 

Mediationtraject wordt soms afgebroken

De meeste mediation-trajecten eindigen succesvol. Er worden duidelijke afspraken gemaakt waaraan beide (ex-)partners zich houden. Door scheidingsmediation verkrijgen of behouden ex-partners vaak een goede onderlinge verstandhouding. Maar helaas slaagt mediation niet altijd. Soms wil één van de partners niet meer meewerken en wordt het traject beëindigd. Dat kan, scheidingsmediation is immers gebaseerd op vrijwilligheid. In dat geval moet er door beide (ex-)partners alsnog een familierechtadvocaat ingeschakeld worden. 

Mediation: nooit voor niets geweest

Toch is een mediationtraject zelden voor niets geweest, zelfs in die gevallen dat het niet slaagt. Vaak zijn er immers al onderwerpen besproken waar de partners het wel over eens waren. Deze onderwerpen kunnen worden opgenomen in een deelovereenkomst. Deze blijft ook gelden, ook wanneer de mediation wordt afgebroken.

Als u een ervaren gespecialiseerde advocaat-mediator zoekt, kunt u terecht bij de Nederlandse Vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). De aangesloten advocaten hebben veel kennis van zaken en maken u wegwijs op financieel en juridisch gebied. Daarnaast begeleiden de advocaat-mediators van de vFAS u ook op relationeel en emotioneel gebied.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.