Online mediation: hoe werkt dat?

online mediation kan uitkomst bieden tijdens Corona crisis
Onlangs is bekend geworden dat de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het Corona-virus af te remmen, in ieder geval zijn verlengd tot en met 28 april. Dit betekent dat de regels met betrekking tot het afstand houden en zoveel mogelijk thuis blijven voorlopig nog niet van de baan zijn. Vanzelfsprekend is het van het grootste belang dat we ons daar met elkaar goed aan houden, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Spanningen in huis kunnen hoog oplopen nu u 24 uur per dag in elkaars nabijheid bent. Dat is lastig, zeker wanneer u overweegt te gaan scheiden of middenin een scheidingsproces zit. Om ervoor te zorgen dat zaken niet escaleren, is het belangrijk met elkaar in gesprek te blijven. Een advocaat/mediator kan u daarbij helpen door een mediation-traject digitaal te starten of voort te zetten.

In een ideale situatie vindt mediation aan tafel plaats, waarbij alle partijen fysiek aanwezig zijn: u, uw ex-partner en de advocaat/mediator. Dit is en blijft het uitgangspunt. Alleen, in de huidige situatie is dit onmogelijk en dan kan online-mediation een goed (tijdelijk) alternatief zijn. Hoe gaat dit in zijn werk en waar kunt u op letten?

  • In principe is het zo, dat tenminste één mediaton-gesprek fysiek plaats dient te vinden. Dit kan echter ook op een later moment in het mediation traject het geval zijn, zoals in dit geval wanneer de maatregelen met betrekking tot het houden van sociale afstand worden opgeheven of versoepeld. Tot die tijd kunnen de gesprekken via een online-videoverbinding (bijvoorbeeld Zoom, Skype, Teams) plaatsvinden.
  • Deze online-gesprekken zijn vertrouwelijk, dus het is van belang dat de internetverbinding en de digitale omgeving veilig zijn. De advocaat/mediator controleert of er tijdens de gesprekken geen derden in de ruimte aanwezig zijn en of de gesprekken niet worden opgenomen.
  • Veel advocaat/mediators bieden een beveiligde, digitale omgeving aan waarin de schriftelijke stukken en mailcorrespondentie kunnen worden opgeslagen. Vanzelfsprekend krijgen u en uw ex-partner toegang tot deze omgeving, zodat alles wat wordt gedeeld voor alle partijen inzichtelijk is. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld het convenant en het ouderschapsplan alvast gereed worden gemaakt.
  • Tot slot geldt dat de advocaat/mediator voortdurend goed in de gaten dient te houden welke afspraken u met elkaar moet maken en u goed uitlegt wat de gevolgen daarvan zijn, voordat het convenant en het ouderschapsplan kunnen worden ondertekend.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.