Marsha Pinedo: ‘De scheidingsmediator kan ouders aanspreken op hun ouderschap’

Marsha Pinedo: ‘Mooi als scheidingsmediators aandacht besteden aan het rouwproces, want dat is scheiden.'

Kinderen spreken, volwassenen luisteren. Dat is het motto van Villa Pinedo: een website waar kinderen van gescheiden ouders elkaar ontmoeten. Oprichtster Marsha Pinedo over het waarom van het online platform en de toegevoegde waarde van een professionele scheidingsmediator.

De website villapinedo.nl is een plek waar jongeren ervaringen delen, elkaar steunen en vragen stellen op een forum. ‘Veel kinderen hebben het gevoel dat ze alleen zijn, maar dat zijn ze natuurlijk niet’, vertelt oprichtster Marsha Pinedo. Zes jaar geleden begon ze de community, een plek waar kinderen van gescheiden ouders vertellen wat er in hun hart en hoofd omgaat. Tien jaar lang werkte Marsha in haar praktijk als kindertherapeute waar ze dagelijks sprak met gescheiden ouders en hun kinderen. Daarnaast is ze ook persoonlijk ervaringsdeskundige: haar ouders scheidden toen ze drie jaar oud was. Ze besloot een platform te creëren waar kinderen van gescheiden ouders centraal staan en elkaar adviseren, of een buddy zoeken om steun bij te vinden.

Veel kinderen hebben het gevoel dat ze alleen zijn, maar dat zijn ze natuurlijk niet

Scheidingsmediators hebben belangrijke rol

Marsha’s drijfveer is kinderen in ondersteuning te hulp voorzien die ze anders niet krijgen. Ze wilde een plek maken waar jongeren hun ervaringen delen en ze zichzelf kunnen zijn. Naast de steun die kinderen bij Villa Pinedo kunnen vinden, hoopt Marsha dat kinderen ook ondersteund worden door professionals tijdens de scheiding van hun ouders. Advocaten en scheidingsmediators spelen daarin een belangrijke rol. Ze noemt leden van de vFAS als specialisten op dat gebied.

Jarenlang gaven de jongeren van Villa Pinedo trainingen aan de advocaten en scheidingsmediators van de vFAS. Zij zijn specialisten in het begeleiden en bemiddelen bij scheidingen. ‘Ik vind de vFAS een mooie club. Ze staan open om kinderen meer centraal te stellen’, zegt Marsha. ‘De jongeren leerden hen hoe ze het beste met kinderen in gesprek kunnen gaan en hoe belangrijk het is dat kinderen even hun verhaal kwijt kunnen.’ Scheidingsmediators kunnen bij uitstek de behoeften van kinderen signaleren, wanneer ouders het tijdelijk te druk met zichzelf hebben. Zij kunnen ervoor zorgen dat de ex-partners na de scheiding als ouders verder kunnen gaan.

Kinderen als adviseurs van ouders

Het forum van Villa Pinedo is niet alleen bedoeld voor kinderen, maar ook voor gescheiden ouders. ‘Ik vind kinderen vaak heel wijs. Veel wijzer dan hun ouders in scheidingssituaties’, vertelt Marsha. ‘Dat deed me besluiten kinderen ook adviseurs van volwassenen te maken.’
Ouders kunnen op het forum terecht met vragen als: ‘Ik heb een nieuwe vriendin, hoe kan ik haar het beste voorstellen aan mijn kinderen?’
Voor ouders biedt Villa Pinedo online workshops aan. Die zijn bedoeld om ouders te leren kijken door de ogen van kinderen, zodat ze keuzes maken in het belang van hun kind ‘Ik heb hier mijn achtergrond als kindertherapeut voor gebruikt’, vertelt Marsha. In de filmpjes in de online workshop vertellen kinderen van gescheiden ouders waar ze behoefte aan hadden tijdens en na de scheiding van hun ouders. Zij geven de ouders tips.

Ik vind kinderen vaak heel wijs. Veel wijzer dan hun ouders in scheidingssituaties

Marsha ziet veel voordelen in scheidingsmediation. ‘Het is mooi als een scheidingsmediator de beide ouders om tafel heeft’, zegt Pinedo. ‘Hij of zij kan de ouders aanspreken op hun ouderschap.’ Een scheiding is het einde van partnerschap, maar het ouderschap blijft. En dat betekent samenwerken, op een moment dat je eigenlijk van elkaar af wilt. Een grote uitdaging. ‘Veel partners denken: eindelijk, ik ga scheiden, dan ben ik ervan af’, zegt de voormalig kindertherapeute. ‘De liefde voor de kinderen is hetgeen de ouders nog bindt.’ Bij een scheiding moet er afscheid worden genomen van elkaar als partner en van het toekomstbeeld dat er was, het is een verwerkingsproces. ‘Mooi als scheidingsmediators aandacht besteden aan het rouwproces, want dat is het’, vindt Pinedo.

Kind ervaart spanning altijd

Door de verhalen op villapinedo.nl hoopt Marsha gescheiden ouders wakker te schudden. Ze wil ze door de ogen van hun kinderen leren kijken. Ze hoopt dat scheidingsmediators hetzelfde zullen doen. ‘Wanneer ouders in een scheiding liggen, zijn ze bezig met overleven en gedragen ze zich soms als kleine kinderen.’

Volgens Marsha moeten ouders juist aangesproken worden op hun volwassenheid. ‘Het gevecht gaat je niets opleveren. Alleen dat je er een stuk armer uitkomt en dat er heel veel emotionele schade is aangericht.’ Dit herkent ze uit de tijd toen ze nog werkzaam was als kindertherapeut. ‘In mijn praktijk zag ik zo vaak gescheiden ouders die zelfs na jaren nog gespannen naast elkaar zaten. Het kind ervaart die spanning van de ouders áltijd.’ Villa Pinedo wil uitdragen dat kinderen het recht hebben om kind te zijn en niet verantwoordelijk voor het geluk van hun ouders. ‘Jongeren kunnen heel goed aangeven tot welke leeftijd ze kind hebben kunnen zijn. Het moment dat zij bijvoorbeeld de communicatie tussen hun ouders over gaan nemen, omdat ouders dit zelf niet doen. Daar stopt het kind zijn.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

Chat offline

Momenteel is chat niet beschikbaar. Probeer het op een later tijdstip nog eens of gebruik het formulier om uw vraag aan ons te stellen.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 agent online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige