Kan een mediator een tweede scheiding voorkomen?

Helaas laat het huidige rechtssysteem weinig ruimte voor de ingewikkelde emoties waarmee scheidingen gepaard gaan. Een gemiste kans, vindt vFAS-advocaat Aleide Voogt-Hendrikse. Zij is co-auteur van een recent verschenen werkboek over dit onderwerp.

Aleide heeft ruim 25 jaar ervaring als vFAS-advocaat/ mediator en ziet sommige mensen zelfs voor een tweede keer. 'Dan mislukt ook het tweede huwelijk; vaak is het dan niet gelukt met de stiefkinderen.' Samen met filosoof Corrie Haverkort is zij co-auteur van een werkboek dat hulp biedt aan professionals die mensen in deze situaties begeleiden. Dit werkboek vloeit voort uit het onlangs verschenen Van woede naar redelijkheid over emoties en dilemma's bij scheiden, de komst van een nieuwe partner of een samengesteld gezin (Haverkort, 2018).

 

‘Juridisch gelijk bij een scheiding leidt niet tot rust’

‘Het is een misvatting dat het "juridisch gelijk" leidt tot rust. Een scheiding is een menselijk proces van afscheid nemen. Het loopt dwars door het "juridische scheiden" heen. Het duurt veel langer', vertelt Aleide. Heftige gevoelens van onrecht spelen een grote rol bij het maken van goede afspraken over de scheiding. De komst van een nieuwe partner zet de afwikkeling vaak nog verder onder druk.'

Volgens Aleide kunnen mediators en echtscheidingsadvocaten een grote rol spelen bij hoog oplopende conflicten in het scheidingsproces. Samen met filosoof Corrie Haverkort schreef zij Van woede naar redelijkheid, een werkboek voor mediators en advocaten. 'Belangrijk is om de scheiding er niet in een hoog tempo doorheen te jagen. Met de juiste ondersteuning kan de partnerrelatie op een goede manier ontvlochten worden. Want met de juiste begeleiding, kennis en aandacht voor emoties kan veel leed worden voorkomen.'

De drie fasen van het scheidingsproces

Volgens Aleide zijn er drie fasen in het scheidingsproces: de crisisfase, de exploratiefase en de afsprakenfase. 'Als één van de twee ex-echtgenoten al een nieuwe partner heeft, is de crisisfase heel heftig. De verlatene krijgt dan de boodschap: jij bent niet nodig. Het is heel belangrijk dat dit verdriet erkend wordt en dat de mediator helpt om beide partijen met elkaar in gesprek te houden. Maar het staat haaks op wat advocaten leren in de schoolbanken: emoties destilleren uit het juridische proces. Daarom geven Corrie en ik workshops aan de hand van ons nieuwe werkboek. Zo leren we mediators op een juiste manier de relatie te ontvlechten. Want je kunt deze niet zomaar met een schaar doorknippen, je moet de partnerrelatie zorgvuldig ontrafelen om samen ouders van de kinderen te blijven. En dat komt neer op vertragen. Voor vFAS advocaten en mediators geldt overigens dat al tijdens hun opleiding, maar ook in de praktijk veel aandacht wordt besteed aan het omvormen van de relatie: van partners naar ex-partners. Die als collega-ouders samenwerken aan het opvoeden en verzorgen van hun kinderen.’

Meer informatie?

Boek Van woede naar redelijkheid , Corrie Haverkort, verschenen in november 2018.

Van woede naar redelijkheid, Werkboek voor advocaten en mediators, Corrie Haverkort en Aleide Hendrikse-Voogt verschijnt april 2019.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige