Kan de mediator mij helpen met het co-ouderschap?

Als u uit elkaar gaat, moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt over de invulling van het ouderschap. Kiest u voor co-ouderschap, dan helpt de mediator om dit vorm te geven.

Met een scheiding breekt een ingrijpende periode aan in uw leven, ook als u beiden achter deze beslissing staat en gekozen heeft voor co-ouderschap. Co-ouderschap is een vorm van een zorgregeling, waarbij de zorgtaken min of meer gelijkwaardig worden verdeeld. De mediator zet op een rij waar u bij co-ouderschap aan moet denken. Hij of zij helpt om samen de beste oplossingen voor uw specifieke situatie te vinden.
Goed en opbouwend overleg tussen u beiden helpt om de nadelige gevolgen van de scheiding voor uw kinderen zoveel mogelijk te beperken. Het leidt tot duurzame oplossingen, voor het leven na de scheiding.

Afspraken over co-ouderschap

De mediator zal u om te beginnen begeleiden bij het gesprek dat u met uw kinderen heeft, om de scheiding te melden. Dit is het zogenaamde ‘paraplugesprek’. Hierin vertelt u dat u niet meer getrouwd bijft, maar er wel samen voor de kinderen zal zijn. Als u kiest voor co-ouderschap, kunt u dat in dit gesprek vast aankondigen.
Daarna gaat u beiden aan de slag, onder begeleiding van de mediator, om afspraken over het co-ouderschap te maken. Hoe gaat u beiden wonen? Hoe wordt de tijdsverdeling voor de kinderen op beide adressen? Wat worden financiële afspraken? Hoe wordt omgegaan met sporten, met familiefeestjes, met vakanties? De mediator bespreekt met u ook eventuele valkuilen en risico’s van het co-ouderschap. De afspraken voor het co-ouderschap worden vastgelegd in het ouderschapsplan.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige