Kan de mediator mij helpen met het co-ouderschap?

Als u uit elkaar gaat, moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt over de invulling van het ouderschap. Kiest u voor co-ouderschap, dan helpt de mediator om dit vorm te geven.

Met een scheiding breekt een ingrijpende periode aan in uw leven, ook als u beiden achter deze beslissing staat en gekozen heeft voor co-ouderschap. Co-ouderschap is een vorm van een zorgregeling, waarbij de zorgtaken min of meer gelijkwaardig worden verdeeld. De mediator zet op een rij waar u bij co-ouderschap aan moet denken. Hij of zij helpt om samen de beste oplossingen voor uw specifieke situatie te vinden.
Goed en opbouwend overleg tussen u beiden helpt om de nadelige gevolgen van de scheiding voor uw kinderen zoveel mogelijk te beperken. Het leidt tot duurzame oplossingen, voor het leven na de scheiding.

Afspraken over co-ouderschap

De mediator zal u om te beginnen begeleiden bij het gesprek dat u met uw kinderen heeft, om de scheiding te melden. Dit is het zogenaamde ‘paraplugesprek’. Hierin vertelt u dat u niet meer getrouwd bijft, maar er wel samen voor de kinderen zal zijn. Als u kiest voor co-ouderschap, kunt u dat in dit gesprek vast aankondigen.
Daarna gaat u beiden aan de slag, onder begeleiding van de mediator, om afspraken over het co-ouderschap te maken. Hoe gaat u beiden wonen? Hoe wordt de tijdsverdeling voor de kinderen op beide adressen? Wat worden financiële afspraken? Hoe wordt omgegaan met sporten, met familiefeestjes, met vakanties? De mediator bespreekt met u ook eventuele valkuilen en risico’s van het co-ouderschap. De afspraken voor het co-ouderschap worden vastgelegd in het ouderschapsplan.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Verdieping op dit onderwerp