Ik wil een hogere partneralimentatie, kan een mediator helpen?

Tijdens de scheiding zijn afspraken gemaakt over de partneralimentatie. Dit is een bedrag dat u , wanneer u na de scheiding niet genoeg inkomsten heeft om van het leven, per maand ontvangt van uw ex-partner. Maar bij wie kunt u aankloppen als u meer wilt krijgen?

Uw partneralimentatie wordt bepaald door twee factoren: de levensstandaard tijdens uw huwelijk en de financiële draagkracht van uw ex. Wanneer er iets verandert in de financiële situatie van u of uw ex-partner, kunt u om een wijziging van de partneralimentatie vragen. De rechter kijkt dan opnieuw naar uw behoefte die u aan het einde van het huwelijk had en berekent de financiële draagkracht van uw ex-partner op dit moment.

Scheidingsconvenant kan -bij hoge uitzondering- worden aangepast

Zelfs als in het scheidingsconvenant staat dat gewijzigde omstandigheden in de toekomst geen reden kunnen vormen om de partneralimentatie aan te passen, kan de rechter dit in sommige- heel bijzondere- gevallen toch doen. Ook kan uw ex-partner om een verlaging van de partneralimentatie vragen als zijn of haar inkomen of situatie is veranderd. De oorzaak van een inkomens-verlaging moet wel buiten de schuld van uw ex liggen.
U kunt een gespecialiseerde advocaat of mediator inschakelen om te bekijken of u daadwerkelijk recht heeft op een hogere alimentatie. Wanneer u kiest voor een mediator moet uw ex-partner bereid zijn om samen te gaan en deze mediator moet wel juridisch onderlegd zijn.
Let op dat de advocaat of mediator gespecialiseerd is in het familierecht, want (her)berekenen van alimentatie is een expertise. Scheidingsadvocaten en-mediators van de vFAS hebben in ieder geval de juridische kennis in huis die nodig is om te bepalen of de alimentatie-afspraken kunnen of moeten worden gewijzigd.

Advocaat kan het ook bespreken met uw ex

Is er onlangs iets in uw situatie of in die van uw ex-partner veranderd en denkt u dat u te weinig partneralimentatie ontvangt, win dan eerst juridisch advies in bij een gespecialiseerde advocaat of ga samen naar een mediator. Bespreek de nieuwe situatie en/of laat opnieuw de draagkracht van uw ex-partner berekenen. U doet er goed aan uw plannen aan uw ex voor te leggen voordat u daadwerkelijk een verzoek tot wijziging van de alimentatie laat indienen. Dit kan ook door uw advocaat worden gedaan.

 

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige