Helpt de mediator ons een ouderschapsplan te maken?

Als u uit elkaar gaat, moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt over de invulling van het ouderschap. Dit legt u vast in het ouderschapsplan. De mediator heeft hier een actieve rol in.

Goed overleg tussen u beiden helpt om de nadelige gevolgen van de scheiding voor uw kinderen zoveel mogelijk te beperken. Het leidt tot duurzame oplossingen, voor het leven na de scheiding. De mediator begeleidt u in dit proces. Ook heeft hij of zij een actieve rol bij het opstellen van het ouderschapsplan.

Hierin worden alle nieuwe afspraken over de zorgverdeling van uw kinderen vastgelegd. Het ouderschapsplan is een verplicht document, dat samen met het verzoek tot scheiding bij de rechter wordt ingediend. De rechter beoordeelt of het ouderschapsplan voldoet aan de geldende criteria.

Ook als u kiest voor co-ouderschap maakt u samen een ouderschapsplan. De mediator zet op een rij waar u bij de invulling aan moet denken. De mediator helpt u om samen de beste oplossingen voor uw specifieke situatie te vinden.

Afspraken over zorgverdeling

Samen met de mediator gaat u beiden aan de slag om afspraken te maken over de zorg voor uw kinderen. Kiest u bijvoorbeeld voor co-ouderschap? Hoe wordt de tijdsverdeling voor de kinderen op beide adressen? Hoe gaat u wonen? Hoe ziet de kostenverdeling er uit? Hoe wordt omgegaan met brengen en halen naar de sportclub, bezoeken van familiefeestjes, verdeling vakanties? De mediator heeft de plicht om goed te bewaken dat alle relevante onderwerpen in het ouderschapsplan staan. Ook kan hij als neutrale partij een apart gesprek met de kinderen voeren, over hun wensen en ideeën voor het leven na de scheiding. Deze informatie neemt hij vervolgens mee, als het ouderschapsplan definitief wordt ingevuld.

 

Kijk hier voor een opzet van het ouderschapsplan.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Verdieping op dit onderwerp