Hebben mijn kinderen ook een gesprek met de mediator?

Ook als u en uw ex-partner beiden achter de beslissing staan om te scheiden, blijft het een ingrijpend proces. Verdriet, boosheid en teleurstelling maken er onlosmakelijk deel van uit. Voor kinderen is een scheiding een verwarrende periode, met veel onzekerheden en onveilige gevoelens.
Het is in eerste instantie uw gezamenlijke verantwoordelijkheid als ouders om hierover met uw kinderen te praten. In het zogenaamde ‘paraplugesprek’ vertelt u uw kinderen samen dat u uit elkaar gaat. De mediator bereidt dit gesprek met u voor.
Daarnaast kan de mediator ook apart een gesprek hebben met uw kinderen. Zo vormt hij of zij zich een beeld van hun wensen en ideeën, die nuttig kunnen zijn bij de latere invulling van het ouderschapsplan.
Luisteren naar de kinderen
Een gesprek tussen mediator en kinderen heeft als doel om meer over hun levenssituatie te weten te komen. Kinderen voelen zich vaak vrij om te praten met een neutrale derde, zonder dat ze het gevoel hebben partij te moeten kiezen. Goed naar de kinderen luisteren, is van groot belang. Zo kan informatie naar boven komen, die zinnig is bij de besprekingen over het ouderschapsplan en eventueel co-ouderschap. Dit kan gaan over schoolkeuze, invulling weekends en bezoek aan familie of vriendjes. Hoe meer naar de kinderen wordt geluisterd, hoe beter het leven na de scheiding bij hen zal aansluiten.
Professionele hulpverlening
De mediator kan ouders ook adviseren om professionele begeleiding voor hun kinderen in te schakelen. Zoals een kinderpsycholoog of orthopedagoog. Zeker bij kinderen die ernstig last ondervinden van de scheiding en zich grote zorgen maken, kan deskundige hulp van grote waarde zijn.
Het belang van het kind weegt zwaar bij mediation. Duurzaam en zorgvuldig scheiden draagt bij aan het welbevinden op lange termijn van alle partijen, maar zeker ook van de betrokken kinderen.