Hebben mijn kinderen ook een gesprek met de mediator?

Mediation helpt om op een respectvolle manier uit elkaar te gaan en zo de schade voor de kinderen te beperken. Dit kan inhouden dat de mediator een gesprek met de kinderen voert.

Ook als u en uw ex-partner beiden achter de beslissing staan om te scheiden, blijft het een ingrijpend proces. Verdriet, boosheid en teleurstelling maken er onlosmakelijk deel van uit. Voor kinderen is een scheiding een verwarrende periode, met veel onzekerheden en onveilige gevoelens.
Het is in eerste instantie uw gezamenlijke verantwoordelijkheid als ouders om hierover met uw kinderen te praten. In het zogenaamde ‘paraplugesprek’ vertelt u uw kinderen samen dat u uit elkaar gaat. De mediator bereidt dit gesprek met u voor.

Daarnaast kan de mediator ook apart een gesprek hebben met uw kinderen. Zo vormt hij of zij zich een beeld van hun wensen en ideeën, die nuttig kunnen zijn bij de latere invulling van het ouderschapsplan.

Luisteren naar de kinderen

Een gesprek tussen mediator en kinderen heeft als doel om meer over hun levenssituatie te weten te komen. Kinderen voelen zich vaak vrij om te praten met een neutrale derde, zonder dat ze het gevoel hebben partij te moeten kiezen. Goed naar de kinderen luisteren, is van groot belang. Zo kan informatie naar boven komen, die zinnig is bij de besprekingen over het ouderschapsplan en eventueel co-ouderschap. Dit kan gaan over schoolkeuze, invulling weekends en bezoek aan familie of vriendjes. Hoe meer naar de kinderen wordt geluisterd, hoe beter het leven na de scheiding bij hen zal aansluiten.

Professionele hulpverlening

De mediator kan ouders ook adviseren om professionele begeleiding voor hun kinderen in te schakelen. Zoals een kinderpsycholoog of orthopedagoog. Zeker bij kinderen die ernstig last ondervinden van de scheiding en zich grote zorgen maken, kan deskundige hulp van grote waarde zijn.
Het belang van het kind weegt zwaar bij mediation. Duurzaam en zorgvuldig scheiden draagt bij aan het welbevinden op lange termijn van alle partijen, maar zeker ook van de betrokken kinderen.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige