Beschermt de mediator de erfenis die ik van mijn ouders kreeg?

De mediator informeert tijdens het scheidingsproces wat de (juridische) mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld ten aanzien van erfenissen. Hij is echter niet in de positie om iets te beschermen.

De mediator is een professionele begeleider en bemiddelaar bij onderhandelingen en meningsverschillen. Hij kiest geen partij, maar stelt zich onafhankelijk op, met oog en oor voor beide ex-partners. Door zijn kennis en achtergrond is hij op de hoogte van juridische kwesties, zoals het erfrecht. Hij beschermt niets, maar informeert u hoe het in uw geval zit.
De mediator inventariseert allereerst onder welke voorwaarden u bent getrouwd. In gemeenschap van goederen, of op huwelijkse voorwaarden. Dit kan bepalend zijn voor de verdeling van een erfenis.

Bent u vóór 2018 in gemeenschap van goederen getrouwd, dan heeft uw ex-partner recht op de helft van de door u ontvangen erfenis. Ténzij de erflater een testament heeft opgesteld met een bepaling van uitsluiting. Dan ontvangt uw ex-partner niets. Bent u na 2018 in gemeenschap van goederen gehuwd, dan heeft uw ex-partner ook geen recht op een deel van de erfenis, ook als er geen testament is met een bepaling van uitsluiting.
Bent u onder huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan zal uw ex-partner doorgaans geen aanspraak kunnen maken op een deel van de erfenis. De mediator zal in de huwelijkse voorwaarden nagaan wat op u van toepassing is.

Uitsluiting in het testament

Bij een uitsluiting heeft de erflater in het testament bepaald dat alles wat de erfgenamen zullen ontvangen, buiten de gemeenschap van goederen valt. Dit is bindend. Als u gaat scheiden, heeft uw ex-partner bij de verdeling dus geen recht op de helft van de erfenis. De mediator zoekt uit wat er precies in het testament van de erflater staat. Hij weet wanneer iets juridisch gezien wel of niet haalbaar is en informeert u over de consequenties.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige