3 tips: ga goed voorbereid naar de advocaat/mediator

Voorbereid naar de mediator

U wilt scheiden en uw eerste afspraak met de advocaat/mediator staat gepland. U gaat samen met uw partner om tafel om alle mogelijkheden door te nemen. Om goed zicht te krijgen op uw persoonlijke en financiële situatie, is het aan te raden wat voorbereidingen te treffen. Wij geven u drie tips:

1 - Weet waar u voor staat en wat u belangrijk vindt

Dat u en uw partner samen voor scheidingsmediation hebben gekozen, is een stap in de goede richting. De advocaat/mediator zal u samen op weg helpen om de scheiding zo af te wikkelen dat beide partijen tevreden zijn en de verstandhouding tussen u niet onnodig geschaad wordt. De advocaat/mediator zal u beiden alle informatie geven die nodig is om de scheiding goed door te komen.

De advocaat/mediator is onafhankelijk en zal geen partij kiezen tussen u en uw partner. Het is voor u zelf fijn om te weten wat u belangrijk vindt en welke wensen u heeft. Als u samen kinderen heeft; denk na hoe u uw ouderschap vorm wilt geven. Maar bedenk ook wat u verder belangrijk vindt, een regeling voor uw huisdier bijvoorbeeld, of een regeling voor het contact tussen opa en oma en de kinderen. Probeer van tevoren uw mening helder te krijgen voor uzelf en zet op een rij waarover u zich zorgen maakt. De advocaat/mediator zal uw beider belangen het beste kunnen waarborgen, wanneer u zelf aangeeft wat voor u belangrijk is.

2 - Zorg ervoor dat u ingelezen bent

De advocaat/mediator zal u betrouwbare en complete informatie geven, toch kan het geen kwaad om van tevoren al wat te lezen over scheiden. Tijdens een eerste (intake-)gesprek bij de advocaat/mediator komt er veel op u af. De emoties kunnen hoog oplopen en zeker in de eerste sessies krijgt u veel nieuwe informatie.

Eén van de voordelen van mediation is dat er geen tijdsdruk achter zit. U en uw partner beslissen in principe zelf op welke termijn u beslissingen neemt en hoe vaak er een sessie wordt ingepland. Uiteraard zal de mediator wel de voortgang van het proces voor u bewaken. 

3 - Maak het papierwerk op orde

Bij een scheiding komt nogal wat administratie kijken. Neem alle documenten en overeenkomsten mee die van belang kunnen zijn. Naast een legitimatiebewijs zijn dat bijvoorbeeld ook formele documenten met betrekking tot uw relatie, zoals partnerschapsvoorwaarden of de akte huwelijkse voorwaarden. Het is daarnaast aan te raden om de financiën op orde te hebben. Neem loonstrookjes, informatie over het pensioen en de huurovereenkomst of de hypotheekakte mee. Ook stukken met betrekking tot uw levensverzekering en andere spaartegoeden of verzekeringen heeft de advocaat/mediator nodig. Zo verkrijgt hij of zij inzicht in uw persoonlijke en financiële situatie om u goed en deskundig bij te kunnen staan. Dit hoeft allemaal niet tijdens het eerste gesprek, maar u kunt wel vast aan de slag om al deze papieren te verzamelen.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige