Welke rechten heb ik als ik mijn kind nog niet heb erkend?

Als u uw kind nog niet heeft erkend, heeft u al wel bepaalde rechten. Pas als u het kind wel heeft erkend, bent u ook ‘juridische ouder’, met de rechten die daarbij horen.

Niet erkend, maar wel recht op contact met uw kind

Recht op omgang met uw kind staat in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Heeft u uw kind – nog - niet erkend, maar bent u wel betrokken bij de verzorging? Dan kunt u aanspraak maken op bepaalde rechten. Zoals het recht op contact met uw kind.

De term family life in het Europees Verdrag

In artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens staat het begrip family life omschreven. Het houdt in dat iedereen die in een nauwe betrekking staat tot het kind, recht heeft op omgang. Dit geldt dus ook voor de biologische vader, zelfs als erkenning niet heeft plaatsgevonden.

Betrokkenheid bij de zwangerschap, de geboorte en bij bepaalde zorgtaken vallen onder family life. Heeft u uw kind niet erkend én bent u ook aantoonbaar niet betrokken bij de verzorging en opvoeding van het kind, dan heeft u in principe geen recht op omgang met het kind.

Erkenning is belangrijk, voor vader én kind

Erkenning van het kind is de eerste formele stap in het ouderschap. U erkent uw kind door aangifte te doen bij de burgerlijke stand van de gemeente. Dit kan al voor de geboorte, of anders erna. Pas als dit is gebeurd, bent u ook juridisch gezien de ouder. Voor het kind is het belangrijk dat hij een erkende biologische vader heeft. Ook wordt het kind hiermee uw wettige erfgenaam.

De moeder van het kind moet toestemming geven dat u het kind erkent. Lukt dat niet, dan kan het raadzaam zijn om hierover samen bij een mediator in gesprek te gaan. In die gesprekken kunnen de verwachtingen over en weer worden besproken en hoe jullie beiden het ouderschap invulling gaan geven. Lukt het niet om hierover samen in gesprek te gaan, dan kunt u met behulp van uw eigen advocaat de rechtbank vragen om vervangende toestemming te geven om het kind te erkennen. Wijst de rechtbank dit verzoek toe, dan vervangt die beslissing de toestemming van de moeder.

Let op: erkenning betekent nog niet dat u het gezag heeft over uw kind. Dat moet u apart aanvragen, in overleg met de moeder. Moeders hebben in Nederland al automatisch het gezag.
En dan nog dit: vaders die hun kind niet hebben erkend hebben niet alleen bepaalde rechten, maar ook plichten. Zo heeft u een onderhoudsplicht voor uw kind. De moeder kan u vragen om kinderalimentatie.

Advocaten en mediators in de buurt

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige