Welke plichten heb ik als vader bij een scheiding met een baby?

U hebt een kindje jonger dan een jaar en u en de moeder gaan uit elkaar. Welke plichten heeft u als vader bij een scheiding met een baby?

Heeft u een kindje verwekt, dan bent u formeel onderhoudsplichtig, zelfs als u het kindje (nog) niet heeft erkend. Hebt u - tijdens de zwangerschap - uw kindje erkend, dan bent u de juridische vader. U heeft als vader een onderhoudsplicht tot het kind 21 jaar wordt.

Als het kindje het grootste deel van de tijd bij de moeder blijft wonen, betekent dat, dat u kinderalimentatie moet betalen, afhankelijk van uw beider financiële situatie. Over de hoogte van de kinderalimentatie kunt u samen met de moeder afspraken maken, maar de hoogte kan ook door een rechter worden vastgesteld. Er bestaan richtlijnen voor het berekenen van de alimentatie.

Partneralimentatie

Partneralimentatie is een bijdrage in het levensonderhoud van de ene ex-partner aan de andere. Bij het eindigen van een huwelijk bestaat de wettelijke plicht om partneralimentatie te betalen aan de partner die niet zelf in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien. Waren u en de moeder van jullie kind niet getrouwd en hadden jullie ook geen geregistreerd partnerschap, dan hoeft u geen partneralimentatie te betalen.

Erkenning en gezag

Ouderlijk gezag houdt in dat u als ouder verplicht bent om uw minderjarige kind te verzorgen en op te voeden. De moeder krijgt bij de geboorte van het kind automatisch het ouderlijk gezag. Voor u als vader geldt dat niet: een vader krijgt alleen automatisch gezag als hij en de moeder getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Hebben jullie gezamenlijk gezag, dan moeten u en de moeder samen beslissingen nemen over belangrijke dingen in het leven van jullie kind. Denk aan zaken als schoolkeuze en huisartsbezoek of een verhuizing naar een andere woonplaats. Gezag geeft u als vader recht op omgang. Ook bent u wettelijk verplicht om samen met de moeder een ouderschapsplan te maken. Hierin staan afspraken over:

  • de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken
  • de manier waarop de ouders elkaar informatie verschaffen en elkaar raadplegen over belangrijke zaken met betrekking tot de persoon en het vermogen van het kind
  • de verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding van het kind

Omgangsregeling en hechting

Houd er bij het vaststellen van de omgangsregeling rekening mee dat een baby zich in het eerste jaar van zijn leven aan zijn ouders hecht. Een goede hechting met beide ouders is belangrijk voor het kind, onder andere voor de ontwikkeling van een positief zelfbeeld. Kinderen bij wie de hechting slecht is verlopen, lopen meer risico op problemen op school en bij het aangaan van vriendschappen en relaties. Voor een goede hechting met allebei de ouders moet de baby beide ouders regelmatig - dus meerdere keren per week - zien. Maar alleen ‘zien’ is niet genoeg: zowel de vader als de moeder moeten de baby voeden, wassen, knuffelen, troosten en met de baby spelen voor een stevige hechting.

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige